Horecamagnaat Meyer, baas van De Drie Gezusters in Groningen, baalt nog steeds een beetje: 'Dertig man in een café, dat brengt niets op'

Horecatycoon Laurens Meyer voorziet exploitatieverliezen. ANP

Het humeur van de veelbesproken horecatycoon Laurens Meyer, kroegbaas van onder meer De Drie Gezusters in Groningen is enigszins opgeklaard, maar helemaal happy is hij nog lang niet. Oké, de kroegen mogen weer open, de terrassen kunnen op gepaste afstand uitgezet worden en er mag vanaf 1 juni weer binnen gegeten worden.

,,Maar het is en blijft mondjesmaat, met al die beperkingen. De goede boodschap nu is dat we weer aan de gang kunnen. Het geeft weer wat toekomst en je krijgt er met z’n allen weer zin in. Want ook het personeel wil maar al te graag weer gewoon aan de slag.”

Gepokt en gemazeld als hij is in de horecabranche, ziet Meyer sommige zaken nog niet zo helder voor zich. ,,Dertig mensen in een café, inclusief personeel, dat brengt niet op. En dan moeten die klanten ook nog eens gereserveerd hebben? Vanaf hoe laat?”

Maatregelen niet in balans

Idem dito op het terras. Als mensen louter aan een al dan niet gereserveerd tafeltje voor vier wat willen nuttigen, wat doe je dan met een gezin van vijf? ,,En werk je dan met shifts? In Zwitserland mag je aan een terrastafel met vier volwassenen én de kinderen. Wat doe je als er eentje stevig hoest? Hoe we zulke zaken met z’n allen in Nederland gaan doen, zal de komende dagen duidelijk moeten worden.”

Zwaar verliesgevende exploitatie

De maatregelen en opgelegde vrijheden zijn niet helemaal met elkaar in balans, constateert Meyer, eigenaar van tientallen horecabedrijven. ,,Eerst met maximaal dertig gasten, een maand later met honderd... Voorlopig kunnen we maar een beperkte omzet draaien in een zwaar verliesgevende exploitatie. Het positieve is voorlopig dat we de boel weer oppakken en hopelijk met z’n allen op een verstandige manier met elkaar omgaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu