Wat deed 'Kropswolde Wolfsbarge' tijdens de historische toespraak van Rutte in het Torentje?

Foto: Jan Otter

De oplettende televisiekijker zag het maandagavond, tijdens de historische toespraak van premier Mark Rutte over de coronacrisis: achter hem stond iets waar heel groot 'Kropswolde Wolfsbarge' op stond.

Voor de kijker links een portret van Thorbecke, in het midden van het beeld de premier. En meteen rechts van hem een groot wit vlak met de tekst 'Kropswolde Wolfsbarge'. Opmerkelijk, zo'n prominente plek voor een Gronings dorp in zo'n belangrijk regeringsgebouw.

Het was de kaft van het boek 'Kropswolde Wolfsbarge, ruim twee eeuwen geschiedenis van de bewoners en hun huizen', dat Stichting De geschiedenis van Kropswolde en Wolfsbarge in 2014 uitbracht.

Naast Witte Tapijtboerderij aan de Woldweg

Voorouders van de president, de familie Dilling, waren sinds begin negentiende eeuw eigenaar van de boerderij op Woldweg 218 in Kropswolde, naast de 'Witte Tapijtboerderij'. De boerderij bleef tot in deze eeuw in bezit van de familie. Deze voorouders en de boerderij worden daarom uitgebreid beschreven in het boek over Kropswolde Wolfsbarge.

Daarom kreeg Rutte bij de presentatie in 2014 ook een exemplaar, weet voorzitter Wim Rozema van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer, die het boek uitgaf.

Dat het boek niet in een la verdween, maar een prominente plek kreeg in het Torentje, was voor hem ook een verrassing. En een compliment voor de schrijvers van het boek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu