Kruisweg: zonder lijden geen feest

Goede Vrijdag is meer dan de bloemetjesmarkt. Hier en daar fietsen mensen met een bescheiden bosje bloemen naar de Jozefkerk. Ze vieren er de Kruisweg, de lijdensweg van Jezus.

In de Jozefkerk vertelt Pastoor Rolf Wagenaar kinderen het lijdensverhaal. FOTO CORNE SPARIDAENS

In de Jozefkerk vertelt Pastoor Rolf Wagenaar kinderen het lijdensverhaal. FOTO CORNE SPARIDAENS

Geen gemakkelijke kost

Het lijden, de terechtstelling, de dood en de opstanding. Het is geen gemakkelijke kost, de dagen voor Pasen. Voor volwassenen al niet, laat staan voor kinderen. De katholieke Jozefkerk in de binnenstad staat daarom op Goede Vrijdag niet alleen met volwassenen stil bij de lijdensweg van Jezus, maar ook met kinderen.

Die druppelen rond twee uur de kathedraal binnen. Met hun ouders vormen ze een groep van een kleine honderd man. Pastoor Rolf Wagenaar heet ze welkom op deze naar zijn mening bijzondere dag. Hij polst wat er bekend is aan het begrip Goede Vrijdag en vat de goedheid samen: ,,Jezus heeft de weg naar de hemel voor ons geopend.’’

Vreselijke momenten

Volgens Wagenaar heeft Jezus vreselijke momenten moeten doorstaan. ,,Wij gaan nu de weg van Jezus door Jeruzalem lopen’’, zegt hij en gaat de kinderen voor langs de veertien staties – afbeeldingen aan de muren van de Jozefkerk – waarbij hij de diverse scènes uit het lijdensverhaal uit de doeken doet.

Pontius Pilatus komt voorbij, het ondraaglijke kruis, Maria, Veronica, de heuvel Golgotha, maar de hoofdrol is vanzelfsprekend weggelegd voor de ter dood veroordeelde Jezus. Wagenaar tracht Jezus’ gaven te vertalen naar deze tijd, hij laat de kinderen hier een kruisje slaan, daar een Wees Gegroetje bidden. Met ernstige gezichten kijken de kinderen het katholieke ritueel aan, een spektakel zoals The Passion op tv wil zijn, wordt het niet.

Het verhaal van Jezus’ opstand uit de dood is al zo vaak en eeuwenlang verteld dat het wonderlijke ervan nauwelijks nog de boventoon voert. Wagenaar probeert het wel. ,,Jezus is sterker dan de dood: op zondagochtend in alle vroegte blijkt Zijn graf leeg te zijn’’, zegt hij. Hij bedankt de kinderen hartelijk voor hun komst en hoopt ze zondagochtend opnieuw te zien als de Jozefkerk het Paasfeest viert. ,,Zondag is het groot feest’’, belooft hij.

'Zonder lijden geen feest'

Malte (6) speelt in de kerkbanken, zijn zus Emma (8) is halfjes en wil graag naar huis. Ze vond de viering van de Kruisweg ‘wel leuk en ook een beetje zielig’. Hun vader Jos Hettinga neemt ze elk jaar mee naar de Kruisweg. ,,Je kunt je kinderen niet behoeden voor de ernst van het leven. Ik vind het belangrijk dat ze het lijden van Jezus kennen en dat hij de dood heeft overwonnen. Zonder lijden geen feest.’’

De eerste mensen voor de échte Kruisweg om drie uur dezelfde middag komen dan binnen. Ze leggen bloemen bij het kruis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu