Krysztof Groen maakt kans op de DvhN-Streektaalprijs: Ik stuurde mijn cd op met de gedachte 'dat zal wel niks worden'

De ‘Groninger Johnny Cash’ Krysztof Groen is genomineerd voor de Streektaalprijs van DvhN met zijn album ‘Noar de volgende ronde’. Zijn mentor Henk Puister schreef de teksten.

Hoi Krysztof, gefeliciteerd met de nominatie!

Groen: „Bedankt! Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Ik stuurde hem op met de gedachte ‘dat zal wel niks worden’, maar dat je dan genomineerd wordt is ontzettend mooi.”

Puister: „Wij gaan op pad sinds we dit project zijn begonnen. We treden een beetje samen op. Ik lees voor uit eigen werk; dat doe ik al jaren. Krystof vraagt me dan: ‘gaist u met mie mit, ik ben geen proater’. Ik vul de pauzes in en vertel iets korts terwijl hij zijn gitaar stemt. Zo vullen wij elkaar aan. Het is echt een gezamenlijk project.”

Waarom zing je in streektaal?

Groen: „Dat is begonnen met het optreden van Edwin Jongedijk bij RTV Noord, die had ik opgezocht op YouTube en een beetje geluisterd… nou dat leek mij ook wel wat. Toen zocht ik wat teksten op en vond die van het nummer ‘Als ik de kaans zol kriegen’. Daar begon het mee en vervolgens is het snel gegaan.”

Puister: „ Gronings praten, dat ligt hem gewoon veel beter. Hij is in Polen geboren en met vier jaar naar Nederland gekomen. Opa en oma hebben hem toen direct Gronings geleerd. Nou daar is eigenlijk alles wel mee gezegd denk ik.”

Groen: „ Joa.”

Wat maakt streektaal bijzonder?

Puister: „Het is eigen. Ik merk ook aan een jonge vent als Krys dat dat voor hem geldt. Het is ‘aigen’; het hoort bij je. Ik ben nog van de generatie die Groningstalig opgevoed is. Iedereen sprak toen Gronings, zo ging dat.

Nu wordt het bijna een soort elite-taal. Vroeger was het verboden op het schoolplein en nu heeft iedereen er interesse in.”

Groen: „Op school deed ik dat gewoon hoor, Gronings praten.”

Puister: „Nee, dat is natuurlijk zo. Het ligt er natuurlijk ook wel een beetje aan uit welk gedeelte van de provincie je komt. In Oost-Groningen was het allemaal wat gebruikelijker.”

Heb je er nog iets aan toe te voegen Krysztof?

Groen: „Niet echt eigenlijk, het klopt wat Henk zegt.”

Is streektaal ook iets waar jongeren interesse in zouden moeten hebben?

Puister en Groen: „Het moet natuurlijk niet met dwang gebeuren; nee; niet met de zweep erover; dat werkt averechts.”

Puister: „Ze moeten het niet verplichten, maar ook niet bij wet verbieden. Alles wat ‘moet’ dat willen jongeren natuurlijk niet. Je zult zien dat als ze het verbieden en ze zeggen je mag niet meer Gronings praten en schrijven…”

Groen: „Dan komt Groningen in actie!”

Puister: „Je hoort wel de kritiek dat Groningen en de Groningers misschien wat te mat en te tam zijn met de aardbevingen. Nou, als ze aan de streektaal komen, dan zullen we het meemaken.”

Wat is jullie favoriete streektaalzin of -gezegde?

Groen: „Lastig. De zin: ‘In ploats van griep’n noar de fles, vind ik troost in Johnny Cash’, van het nummer ‘De volgende ronde’ is mooi.”

Puister: „Ja, maar dat is een zin van mezelf.”

Groen: „Karakterkopp’n, hebben we ook.”

Puister: „Dat is ook een mooie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu