Kuin en Hemmes doen aangifte van bedreiging

Hennie Hemmes (l) hangt Jaap Kuin de ambtsketting om. FOTO ARCHIEF HUISMAN MEDIA

Oude Pekela Burgemeester Jaap Kuin en wethouder Hennie Hemmes (SP) van de gemeente Pekela, overwegen aangifte te doen wegens bedreiging. Het duo houdt ruggespraak met het Openbaar Ministerie.

,,Er is voor ons een grens bereikt”, zegt Hemmes.

Eerder deze week publiceerde deze krant een artikel over het asielzoekerscentrum (azc) in Oude Pekela. Pekela en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn in gesprek over verkoop van het azc-terrein aan de Hooiweg, zodat het COA er een permanent, stenen azc kan bouwen. Op Facebook kwam vervolgens een reactie op het verhaal en de uitleg van burgemeester Kuin.

,,We zijn ervan geschrokken”, zegt Hemmes. ,,Ons werd geadviseerd nagels te gebruiken voor onze doodskist. Dat was de algemene strekking van het verhaal. We hebben hierover met de politie gesproken en ons ook laten voorlichten door een ambtenaar. Maar we vinden dat we nu moeten doorzetten en aangifte doen. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) stuurt gemeenten steeds brieven waarin hij oproept vooral aangifte te doen als we worden bedreigd. Die raad gaan we nu maar opvolgen. Ze mogen van mij als politicus alles vinden, maar doodsbedreigingen gaan te ver. Mijn kinderen lezen het ook en kleinkinderen horen er ook van. Dat is niet leuk meer.”

Hemmes zegt te weten wie achter de reactie op Facebook schuil gaat. ,,Misschien nodigen we deze persoon ook nog uit voor een gesprek.”

Enkele jaren geleden werd Hemmes ook al eens bedreigd. Ook toen ging het om een discussie over opvang van vluchtelingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu