Mogen de sportscholen weer open? Ontstemde sportschoolhouder Ron Haans heeft er geen vertrouwen in: 'In Duitsland mag ik wel weer open'

Ron Haans (rechts) bij de opening van zijn sportschool in Groningen. Foto: Archief Corné Sparidaens

Het ziet er naar uit dat sportscholen de deuren tot 1 september gesloten moeten houden. Sportschoolhouder Ron Haans zit vanavond voor de buis om de persconferentie van het kabinet te volgen, maar verwachtingsvol is hij niet: ,,Ik heb er geen vertrouwen meer in dat we nu opeens wel open mogen."

Haans is eigenaar van tien sportscholen in Groningen en omgeving. Ondanks de verwachting dat sportscholen over twee weken pas open mogen, ontving hij deze week goed nieuws. ,,Gisteren hebben we het fantastische bericht gehad dat we in Duitsland weer open mogen", zegt Haans. In zijn vestiging vlak over de grens in Weener mogen sporters zich vanaf maandag weer in het zweet werken. 

Maar die toezegging roept wel vragen bij hem op. Waarom in Duitsland wel en in Groningen en Drenthe niet? ,,Ik vind het raar dat we in Nederland nog niet open zijn", zegt de sportschoolhouder. ,,Het is echt jammer dat de mensen in Den Haag niet inzien dat dit een belangrijk onderdeel is van de maatschappij."

'Alles is klaar om door te pakken'

Coronaproof-sporten kan volgens de sportschoolhouder prima. ,,We hebben overal papier hangen en desinfectanten staan. Je komt de sportscholen aan de ene kant binnen, en je gaat er aan de andere kant weer uit. En we hebben een fantastische ventilatie", legt Haans uit.

,,Alles is klaar om door te pakken. Ik denk dat we heel veilig weer open kunnen." Maar dat zit er hoogstwaarschijnlijk nog niet in. Volgens de routekaart van premier Rutte zijn sportscholen pas in september aan de beurt. ,,Ik heb geen hoop op de persconferentie vanavond", aldus Haans.

'Het is gewoon zuur'

Voor de tussentijd heeft de sportschoolhouder een oplossing gevonden. Als de sporters niet naar binnen mogen, dan haalt Haans de sportschool wel naar buiten. Op reservering kunnen fitnessfanaten zich uitleven in de zogeheten outdoor gyms. Want buiten in groepen sporten mag wel, zolang de anderhalve meter afstand maar gerespecteerd wordt. ,,Zo kunnen mensen nog steeds actief blijven", zegt Haans.

En daar is duidelijk behoefte aan. „De outdoor gyms zitten iedere dag weer helemaal vol. En de trainers en het personeel zijn ook heel blij dat ze weer mogen."

Op deze manier heeft Haans toch nog wat inkomsten tijdens de coronacrisis. ,,Het gaat ons wel lukken, maar het is gewoon zuur. En voor de branche is het desastreus."

Nieuws

Meest gelezen

menu