Kunstdetective zit bezitter gestolen Van Gogh van Groninger Museum op de hielen: 'Het doek komt terug!'

Kunstdetective Arthur Brand zegt precies te weten wat er met het gestolen schilderij Lentetuin van Vincent van Gogh is gebeurd en wie het nu in bezit heeft. Hij zal de naam van de dief of van degene die het doek nu heeft niet openbaar maken, uit angst dat het kunstwerk alsnog verdwijnt of vernietigd wordt.

Arthur Brand - Foto: Marcel Israel

Arthur Brand - Foto: Marcel Israel

Geboren Deventenaar Brand zei een maand geleden al dat hij wist waar het schilderij was en stond hij op het punt de bezitter te benaderen en onder druk te gaan zetten. Als die het doek niet af zou staan, zou Brand zijn identiteit volgende week onthullen in het tv-programma De Kunstdetective over zijn werk.

Voldoende bewijs

,,Ik heb voldoende bewijs over de verblijfplaats van het doek, maar als ik een naam noem, zou dat juridisch nog steeds smaad of laster kunnen zijn. Bovendien bestaat de kans dat de bezitter dan zo in paniek raakt, dat hij het doek weer van de hand doet of vernietigt.”

Hij zegt in de aanloop naar de laatste uitzending van de documentaire-reeks over zijn speurwerk naar gestolen en verdwenen kunst, nog een klein beetje hoop te hebben dat de bezitter het doek inlevert, maar hij acht die kans toch klein. ,,Maar het doek komt terug. Als het niet deze week is, dan in de weken daarna.”

Foto’s toegestuurd

Het schilderij Lentetuin werd in maart dit jaar uit het Singer Museum in Laren gestolen. Niet veel later kreeg Brand anoniem foto’s toegestuurd van het schilderij met daarnaast een actuele krant, om aan te tonen dat de foto’s van ná de diefstal waren. Brand spoort al jaren gestolen kunst op en bezorgt die terug bij de rechtmatige eigenaar.

Daarbij overlegt hij veelvuldig met politie, opsporingsdiensten en overheden. Die laten hem vaak zijn gang gaan, omdat duidelijk is geworden dat de kunstwerken niet terugkomen als de politie zich ermee gaat bemoeien. Via zijn talrijke contacten in het criminele milieu en de kunstwereld, slaagt Brand erin gestolen kunst terug te vinden. Als hij de bezitter confronteert met zijn kennis en dreigt naar de politie te stappen, geeft die de gestolen kunst vaak terug onder de voorwaarde anoniem te blijven.

Vrijwillig inleveren

Meestal gaat het dan om kunstwerken die al jaren zoek zijn, maar nu opereert Brand tijdens een lopend politie-onderzoek. De diefstal is immers pas een half jaar oud. ,,Normaal loop ik de politie niet voor de voeten, maar ze weten dat ik er ook mee bezig ben en daar hou ik ze van op de hoogte. De autoriteiten weten ook dat het doek via mij wellicht vrijwillig wordt ingeleverd.”

Het Team Kunst- en Antiekcriminaliteit van de politie bevestigt dat er contact is met Brand over de diefstal van het schilderij. ,,Inhoudelijk kunnen we er nu niet op ingaan, maar wat Brand zegt is juist”, zegt politiewoordvoerster Thérèse Ariaans.

Terugbezorgd

Brand hoopte in de laatste aflevering van de tv-serie van komende dinsdag te kunnen laten zien hoe het schilderij aan hem zou worden terugbezorgd, maar daar heeft hij nu een hard hoofd in. De opnames van het programma zijn volgens Brand wel nog in volle gang omdat de meeste informatie nog erg vers is. ,,Ik kan precies laten zien waar het doek allemaal geweest is en uitleggen hoe ik weet waar het nu is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu