Jonna Bo Lammers (25) en Lotte Masker (28) werken sinds drie jaar samen onder de naam Vaaf. Ze schilderden onder meer de trap bij De Euroborg, maakten het ontwerp voor de stadsgids van Groningen, verfraaiden de wanden in cultureel centrum USVA met een soort strip, versierden het plafond in het steegje bij poppodium Simplon met de gezichten van ‘toffe vrouwen’ die daar op het hoofdpodium hebben gestaan en kleurden de Voorstreek in Leeuwarden in.
Foto: Foto: Nienke Maat

Deze vrouwen schilderen reusachtige Aletta Jacobs op muur in Groningen: 'We nemen een risico'

De koffie die langzaam in de pot stroomt heeft een dun schuimlaagje. ,,Ik heb het apparaat net schoongemaakt’’, zegt Jonna Bo Lammers (25) terwijl ze met haar ellebogen op het aanrecht naar de zwarte vloeistof met een laagje bubbels staart. ,,Ik denk dat ik nieuwe moet zetten.’’

Het is donderdagochtend tien uur en kunstenaarsduo Vaaf, Gronings voor verf, is drie weken niet in het atelier in de stadswijk Vinkhuizen geweest. Te druk. Ze waren in Veendam voor het schilderen van de muur van een sporthal en al hadden ze tijd gehad: de verwarming in hun werkruimte doet het 9 van de 10 keer niet. Niet echt fijn toeven. Al lijkt het ding nu wel wat te doen. Het maakt in ieder geval lawaai.

menu