Kunstenaars kiezen ingrediënten voor project #ThuisinEemsdelta

Een duikfles uit Appingedam, een voetbal uit Farmsum, foto’s van de kerk in Loppersum: het inbrengweekend voor het kunstproject Gronings Vuur heeft ruim zestig objecten opgeleverd.

In voormalige café De Anker werden alle ingebrachte voorwerpen tentoongesteld: van een koekblik tot een voetbal.

In voormalige café De Anker werden alle ingebrachte voorwerpen tentoongesteld: van een koekblik tot een voetbal. Foto: eigen foto.

Wat hebben de Lopsters, Damsters en Delfzijlsters nodig om zich ergens thuis te voelen? Theatermaker Karlijn Benthem stelt die vraag samen met haar team aan de inwoners van de nieuw te vormen gemeente Eemsdelta. Met de antwoorden - die de vorm kunnen hebben van een voorwerp, een meubelstuk, een gedicht, recept of lied - maken kunstenaars uit de regio ieder een eigen ‘Van-3-naar-1-kunstwerk’.

Snuisteren tussen de ingebrachte voorwerpen

Afgelopen weekend konden mensen hun ‘antwoorden’ inleveren in voormalig café Het Anker in Delfzijl. In totaal werden er ruim zestig voorwerpen binnengebracht, van uitgetypte levensverhalen tot schilderijen. „Het is heel bijzonder om over dit onderwerp met mensen in gesprek te gaan”, zegt projectleider Eva Weerts. „Het is best een persoonlijke vraag die we de mensen stellen.”

De veertien deelnemende cultuurmakers (zoals fotografen, beeldend kunstenaars, schrijvers en zelfs zangers) mochten dinsdag langskomen om tussen de ingebrachte voorwerpen te snuisteren en uit elk van de drie gemeenten een voorwerp mee te nemen.

Thuisgevoel creëren

Kunstenaar Josefien Alkema bracht dinsdagochtend een bezoekje aan Het Anker. Zij nam twee zakjes bloemenzaadjes, een set kleurpotloden en een verhaal van een stel uit Eritrea mee naar huis. „Ik vond het heel mooi om te zien hoe de mensen uit Eritrea op zoek zijn naar een thuisgevoel. Kleuren en het laten groeien van bloemen gaat over het creëren van dat gevoel”, legt ze uit. Met die lijntjes en associaties gaat ze aan de slag.

Beeldend kunstenaar Maria Hoeksema koos een muziekstuk, een getypt levensverhaal en een foto van het Damsterdiep. „Ik heb nog geen idee wat ik ermee ga doen, maar het broeit al wel. Dat begint al op het moment dat je Het Anker binnenstapt en al die spullen ziet liggen. Heel bijzonder.”

Ze is zeer tevreden met haar keuze. „Vooral de muziek. Een vrouw zong het luidkeels toen ze door de weilanden in Loppersum fietste. Een van de teamleden van Gronings Vuur hoorde haar, vroeg wat ze zong en of ze het mocht gebruiken voor het project. Dat mocht. Prachtig toch?”

Gronings Vuur

De kunstwerken worden van 9 tot en met 11 december tentoongesteld in Het Anker in Delfzijl en op 12 december via een online bingo verloot. Gronings Vuur, ontwikkeld in opdracht van de provincie Groningen, laat met muziek, dans, kunst, fotografie en film zien wat er binnen de provincie speelt op het gebied van cultuur. Het vuur ‘loopt’ van gemeente naar gemeente in de provincie Groningen en is nu in de (toekomstige) gemeente Eemsdelta.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu