Kunstencentrum Ivak weg uit zeevaartschool Delfzijl

Verhuiswagens reizen deze week af en aan bij het Ivak in Delfzijl. FOTO DVHN

Delfzijl Na bijna veertig jaar verlaat het Noord-Groninger kunstencentrum Ivak deze week zijn onderkomen in de vroegere zeevaartschool in Delfzijl.

Het instituut verhuist in de voorjaarsvakantie naar vier nieuwe locaties in Delfzijl, Appingedam en Farmsum. Verhuiswagens rijden dezer dagen af en aan bij het Ivak-bastion sinds 1988.

Per 1 april moet het monumentale pand aan het Abel Tasmanplein leeg worden opgeleverd voor de nieuwe eigenaar, scheepvaartbedrijf Amasus. Die verbouwt het tot kantoor.

Synagoge
De muziek- en beeldende kunstafdelingen gaan naar Farmsum (de vroegere Rengersborgschool), dans verhuist naar de Synagoge in Delfzijl, theater naar Appingedam (Kabzeël) en de afdeling kunsteducatie houdt straks kantoor boven theater De Molenberg.

De lessen worden worden zo veel mogelijk komende week weer hervat op de nieuwe plek. Vooral de inrichting van de danszaal vergt echter waarschijnlijk wat meer tijd. Ook al omdat het Ivak die ruimte straks buiten de lessen wil verhuren voor lezingen en concerten.

Afscheid is kans
De Ivak-afdelingen blijven op de nieuwe locaties tot het geplande Cultuurhuis in Delfzijl is gerealiseerd. Het afscheid van het Tasmanplein is tegelijktijd ook een nieuwe kans, zegt Gerard Lakke, hoofd Amateurkunst en coordinator van de verhuisoperatie. ,,In oppervlak gaan we er per saldo op achteruit, maar we krijgen er wel praktischer en mooiere ruimte voor terug.’’

Alle spullen waarvoor straks geen ruimte meer is, worden op 19 maart verkocht tijdens een boedelverkoop. Behalve meubilair en bladmuziek gaan er ook instrumenten onder de hamer, van drums en gitaren tot een marimba.

Keramiek
Voor de keramiekafdeling valt het doek. Het aantal cursisten was volgens Lakke te laag voor de forse maar noodzakelijke investering in een nieuwe oven. Ivak heeft geprobeerd de inventaris over te dragen particuliere keramiekdocenten in de regio, maar daarvoor was in de regio geen animo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu