Computer zegt vlek. Zo helpt kunstmatige intelligentie in het UMCG bij het opsporen van ziektes

Rozemarijn Vliegenthart bekijkt longafbeeldingen, samen met een collega.

Rozemarijn Vliegenthart bekijkt longafbeeldingen, samen met een collega.

Kunstmatige intelligentie heeft een grote toekomst in de ziekenhuizen. In het UMCG loopt de afdeling radiologie voorop. En dan met name op het gebied van het bekijken van afbeeldingen van de longen.

Als een patiënt tien minuten in de CT-scanner heeft gelegen voor afbeeldingen van bijvoorbeeld de lever, de longen of het hoofd, dan levert dit al snel iets van 400 plaatjes op. Die moeten een voor een door een radioloog worden gecontroleerd op afwijkingen die kunnen duiden op kanker of andere aandoeningen. Het aantal scans (denk naast CT’s ook aan MRI’s en echo’s) dat gemaakt wordt groeit jaar op jaar, mede door de steeds grotere mogelijkheden van de beeldvormende apparatuur.

,,De radioloog heeft het de afgelopen decennia ongelooflijk veel drukker gekregen”, zegt Rozemarijn Vliegenthart, hoogleraar radiologie (UMCG).

Het is dan ook logisch dat in de radiologie druk wordt gezocht naar manieren waarop kunstmatige intelligentie (of AI, van artificial intelligence) op een of andere manier kan helpen bij het verwerken van de groeiende stapel beeldvormende onderzoeken. Het Radboud MC in Nijmegen bijvoorbeeld richt zich in samenwerking met het UMCG (onder andere) op AI die prostaatkanker op kan sporen op MRI-scans. In het Amsterdam UMC wordt gewerkt aan herkenning van verkalking van bloedvaten en het UMCG richt zich onder meer op de inzet van kunstmatige intelligentie bij de opsporing van longkanker op CT-scans. Het is een maar een kleine greep uit het totale aanbod.

Machine Learning

De techniek waarmee computers vlekjes op een longscan kunnen opsporen en opmeten is al heel ver gevorderd. Sterker, de techniek is al goedgekeurd door de autoriteiten en beschikbaar voor de medische sector. ,,Wat wij nu doen is het valideren van deze techniek voor onze eigen patiëntenpopulatie, die anders kan zijn dan de groep op wie de software is getraind”, zegt Peter van Ooijen, coördinator van het Machine Learning Lab van het UMCG. ,,Zie het maar zo: als jij heel goed getraind bent voor tennis, wil dat niet zeggen dat je ook goed getraind bent voor squash. Misschien ben je er meteen heel goed in, maar het kan ook zijn dat je extra moet oefenen. Bij AI werkt het net zo.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's