Kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg? ELSA Noord Nederland krijgt 2 miljoen euro subsidie om dat te bewerkstelligen

Snelle diagnose van huidkanker, een precies behandelplan, en geoptimaliseerde verwerking van je medische geschiedenis, zodat je arts precies weet wat er speelt: de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (KI) in de gezondheidszorg zijn eindeloos. Maar voordat KI écht gebruikt kan worden, moet er nog veel gebeuren.

ELSA Noord Nederland heeft €2 miljoen subsidie ontvangen voor de verantwoorde ontwikkeling en implementatie van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg.

ELSA Noord Nederland heeft €2 miljoen subsidie ontvangen voor de verantwoorde ontwikkeling en implementatie van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg. Foto: Shutterstock

ELSA Noord Nederland heeft 2 miljoen euro subsidie ontvangen voor de verantwoorde ontwikkeling en implementatie van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg. Hoofdonderzoeker Mirjam Plantinga en KI-specialist Peter van Ooijen, beiden werkzaam bij het UMCG, zijn enthousiast over het project en het ELSA-lab. Plantinga: „Wij willen kunstmatige intelligentie in de zorg voor alle burgers toegankelijk maken.”

Wat is ELSA Noord Nederland, ofwel het ELSA-lab?

„ELSA staat voor Ethical, Legal, and Societal Aspects (ethische, juridische, en maatschappelijke aspecten)”, vertelt Plantinga. „Het idee achter het ELSA-lab is om met verschillende belanghebbenden te kijken hoe we op een verantwoorde manier kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en implementeren, en hierbij rekening te houden met juridische, ethische, en maatschappelijke vraagstukken. We kunnen namelijk wel nieuwe programma’s ontwikkelen, maar we hebben er niets aan als niemand ze kan of wil gebruiken omdat daar geen goede richtlijnen voor zijn. Daarom bestaat het ELSA-lab: niet om nieuwe KI te ontwikkelen, maar juist om ervoor te zorgen dat KI verantwoord kan worden ingezet in de gezondheidszorg.”

Nieuws

menu