Kunststof schroef rekent af met plastic soep, een soort reuzenslak vist de troep uit het water. Prototype wordt in Delfzijl getest

Het jonge Delftse bedrijf Noria gaat de plastic vervuiling van ons oppervlaktewater te lijf. In de Farmsumerhaven wordt het prototype van de Canalcleaner getest. Die vist op een slimme manier troep uit het water.

Rinze de Vries bij de kunststof schroef die plastic uit de Farmsumerhaven filtert. Binnenkort gaat het gevaarte naar Leeuwarden.

Rinze de Vries bij de kunststof schroef die plastic uit de Farmsumerhaven filtert. Binnenkort gaat het gevaarte naar Leeuwarden. Foto: Jan Zeeman

De 3D-geprinte schroef - die ook wel iets heeft van een reuzen slakkenhuis - drijft in het water en wordt op zijn plek gehouden door een metalen constructie. Aan weerszijden zorgen schermen er voor dat eventuele plastic rotzooi - flesjes, verpakkingen, tasjes en dergelijke - richting opening drijven. Als een elektromotor aanslaat, komt het gevaarte langzaam in beweging en wordt het afval omhoog getransporteerd, om in een opvangbak te verdwijnen.