LTO Noord komt in actie tegen geitenstop

Een geitenhouderij. Foto DvhN

Belangenorganisatie LTO Noord probeert te verijdelen dat in de gemeenten Westerwolde en Het Hogeland een geitenstop van kracht wordt.

Ze doet dat met een oproep aan de beide gemeenteraden om niet te kiezen voor zo’n geitenstop. Ook wordt bij de gemeenten een bezwaarschrift ingediend.

In Westerwolde mogen al een jaar lang geen nieuwe geitenhouders zich vestigen en de bestaande niet uitbreiden. Binnenkort worden die verboden opgenomen in een bestemmingsplan. In Het Hogeland geldt sinds kort ook een tijdelijke geitenstop.

Beide gemeenten hebben die maatregelen genomen omdat een landelijk onderzoek stelt dat omwonenden van geitenhouderijen mogelijk meer risico’s lopen op longontsteking. Een vervolgonderzoek is volgend jaar klaar en moet meer duidelijkheid geven.

Koudwatervrees

,,Maar zekerheid over de risico’s is er absoluut niet’’, zegt regiobestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord. ,,De gemeenten hebben koudwatervrees en handelen niet op basis van wetenschappelijke gegevens. Ze zouden moeten wachten tot er wel duidelijkheid is en niet nu al zulke maatregelen nemen.’’ LTO Noord noemt die maatregelen onrechtmatig en dient daarom ook het bezwaarschrift in.

Westerhuis benadrukt dat door een geitenstop ook de bestaande geitenhouders gedupeerd worden. Zij mogen door een geitenstop niet uitbreiden. ,,In beide gemeenten zijn drie geitenhouders, aan hun belangen wordt voorbijgegaan.’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu