LTO Noord tegen geitenstop in Het Hogeland en Westerwolde. 'In beide gemeenten zijn maar drie bestaande geitenhouderijen'

Foto: Shutterstock

LTO Noord is faliekant tegen het voornemen van de gemeenten Het Hogeland en Westerwolde een stop op geitenhouderijen vast te leggen in het bestemmingsplan. Ze roept op hiervan af te zien.

‘Gemeenten hebben koudwatervrees, ze vrezen dat meer geiten overlast bezorgen en handelen daarom uit voorzorg en niet op basis van onderzoeksresultaten’, stelt regiobestuurder Lammert Westerhuis in een persbericht.

LTO Noord dient wegens onrechtmatigheid een zienswijze in bij de beide gemeenteraden.

Geitenhouders hard getroffen

De gemeenten baseren de geitenstop op een landelijk onderzoek dat stelt dat omwonenden van geitenhouderijen mogelijk meer risico lopen op longontsteking.

Volgens LTO Noord wordt te veel naar provincies met veel meer intensieve veehouderijen gekeken. Terwijl de bevindingen niet kunnen worden doorgetrokken naar de gemeenten in Groningen.

Westerhuis: ‘In beide gemeenten zijn maar drie bestaande geitenhouderijen. Er wordt volledig voorbijgaan aan de individuele belangen van deze geitenhouders en die worden nu hard getroffen.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu