LTO Noord wil in gesprek met waterschappen om 'onzinnige beregeningsverboden te voorkomen'

Foto: ANP

Maakt het verschil of boeren overdag of 's nachts hun grond en gewassen besproeien? Nauwelijks, blijkt volgens LTO Noord uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van onder meer het KNMI en de Wageningen Universiteit.

Reden voor de land- en tuinbouworganisatie om met de waterschappen om tafel te gaan. Ze willen 'onzinnige beregeningsverboden voorkomen'.

Volgens de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) Noord werd lange tijd gedacht dat beregenen in de nachtelijke uren voor veel minder verdamping zou zorgen. Dat blijkt volgens onderzoekers dus niet waar.

Beregeningsverbod

De waterschappen stellen bij aanhoudende droogte een beregeningsverbod in. Dat gebeurde begin deze maand ook, tijdens de hittegolf. LTO Noord-bestuurder Trienke Elshof meldt: ,,Het instellen van een verbod op het beregenen overdag levert weinig op om waterverliezen te beperken, maar kan wel zorgen voor ernstige schade aan gewassen. Als sector zijn we zo afhankelijk van water.”

Met de uitkomsten van het onderzoek stelt Elshof dat maatwerk nodig is. ,,Of beregend moet worden hangt heel erg af van de hoeveelheid regen die er valt, de grondsoort en de gewassen die de boer of tuinder teelt. Er moet een zorgvuldige afweging gemaakt worden, een 'one size fits all'-benadering voor een groot gebied heeft daarom geen zin."

Oogsttijd

De LTO-Noord bestuurder benadrukt dat het zeker in de akkerbouw, waar nu de oogsttijd is aangebroken, noodzakelijk is dat de gewassen zoals aardappelen, wortelen, uien en bieten voldoende water krijgen. ,,Boeren snappen heel goed dat ze in dagen van extreme hitte extra zuinig met water om moeten gaan en nemen die verantwoordelijkheid.”

De onderzoekers hebben LTO Noord laten weten dat ze op een later moment nog meer onderzoek gaan doen naar alles wat te maken heeft met beregenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu