LTO: verdeel ozb-druk in Westerwolde beter

De LTO vindt dat Westerwolde de ozb-druk anders moet verdelen Foto: Huisman Media

Landbouworganisatie LTO Noord kan zich niet vinden in de voorgestelde tarieven 2021 voor de onroerende zaakbelasting (ozb) in Westerwolde.

Die door burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorgestelde tarieven zeggen dat het tarief voor woningen in 2021 gelijk blijft maar voor bedrijfspanden wordt verhoogd. Met ruim 15 procent, stelt afdeling Westerwolde van LTO Noord in een brief aan de gemeente. Boeren en andere ondernemers zouden zo soms honderden euro’s meer moeten betalen.

Afdelingsbestuurder Dirk Aalbers stelt dat veel ondernemers in vorige jaren ook te maken kregen met een lastenverzwaring. ,,We begrijpen dat de gemeente een sluitende begroting moet hebben maar we zien liever dat een lastenverzwaring evenredig wordt verdeeld.’’

Wethouder: LTO rekent verkeerd

Wethouder Bart Huizing (PvdA) zegt dat de LTO ‘verkeerd rekent’. ,,De totale opbrengst van de ozb stijgt volgend jaar met 2 procent, trendmatig. Iedereen verneemt dat, ook woningeigenaren. Omdat de woningen meer waard zijn geworden, hoefden de tarieven daarvoor niet omhoog, door de hogere waarde stijgt de opbrengst. Bedrijfspanden zijn minder in waarde gestegen.’’

De gemeenteraad besprak woensdagavond de belastingvoorstellen. Verschillende politici uitten daarin ook hun zorgen over de ozb-tarieven. Volgende maand neemt de raad een definitief besluit over de hoogte van de tarieven.

Nieuws

Meest gelezen

menu