La Place zonder dakterras wordt middelpunt van voormalig V&D-pand in Groningen

De oude V&D aan de Grote Markt in Groningen. Foto: DvhN

Restaurant La Place in het voormalige V&D-pand aan de Grote Markt in Groningen verkast van de vierde naar de eerste verdieping.

,,Het wordt alleen maar mooier’’, zegt directeur Kristiaan Capelle van projectontwikkelaar MWPO die het V&D-pand grondig verbouwt. Het voormalig warenhuis verandert in Het Groot Handelshuis, met daarin op de tweede, derde, vierde en vijfde verdieping kantoren en werkplekken. Op de begane grond komt een Jumbo die met 1800 vierkante meter de grootste supermarkt van de binnenstad wordt.

De nieuwe La Place op de eerste verdieping is tegelijkertijd de entree voor de gebruikers van Het Groot Handelshuis. ,,Die halen daar hun koffie, eten er en lezen de krant’’, zegt Capelle.

Reuring van de Grote Markt

Hij schat in dat La Place iets kleiner wordt dan het restaurant was op de vierde verdieping. Daar was ook het dakterras altijd in trek. Capelle verwacht dat de reuring van de Grote Markt het verlies van het dakterras compenseert.

,,Het Groot Handelshuis is een plek om elkaar te ontmoeten’’, zegt hij. ,,Dat kan op de eerste verdieping en ook op de vierde verdieping voegen we een publiek element toe. Denk bijvoorbeeld aan vrijdagmiddagborrels.’’

Wanneer Het Groot Handelshuis opent, is onbekend.

Leeg sinds begin 2016

Het voormalig warenhuis kwam begin 2016 leeg te staan, na het faillissement van V&D. Warenhuis Topshelf waagde er een poging. Na Topshelf zat er korte tijd een zogeheten pop-upwinkelcentrum in, wat ook geen succes was.

MWPO is als vastgoedontwikkelaar ook verantwoordelijk voor markthal Mercado aan de Rode Weeshuisstraat en Merckt op de Grote Markt, evenals voor het Student Hotel aan het Boterdiep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu