Laantje tussen de Postkade 15 en 16 in Stadskanaal na ruim een eeuw afgesloten. Bewoners van aangrenzende woningen waren overlast spuugzat

Het laantje tussen de Postkade 15 en 16 in Stadskanaal wordt na ruim honderd jaar gesloten. De gemeenteraad besloot dat maandagavond

Het laantje valt niet op, maar bestaat al ruim een eeuw.

Het laantje valt niet op, maar bestaat al ruim een eeuw. Foto DVHN

Het steegje was een verbindingsweg tussen de Postkade (de lintbebouwing aan het kanaal) en het daarachterliggende gebied, waaronder het Vrijdomstreekje, De Spoorstraat en de Museumlaan. Het was niet breder dan een meter en enkele tientallen meters lang. Het is van de eigenaar van één van de naastgelegen panden. Hij moet het ook onderhouden.

Ergens rond 1902 moet het steegje ontstaan zijn, toen daar nog winkels waren. De slager, bakker en kruidenier hadden een belang bij het laantje. Een deel van hun klanten maakte er gebruik van.

Eigenaar is overlast spuugzat

Die tijd is inmiddels vervlogen en de eigenaren van de aan het straatje gelegen woningen zijn het ‘spuugzat’, zeiden zij eerder in een hoorzitting. Zij ervaren overlast van een deel van de gebruikers van het steegje. Volgens hen wordt er op de ramen gebonsd, urineren mensen er en ‘rammen’ gebruikers overal tegenaan. ,,Wij hebben er enorm veel hinder van, tot slaapproblemen aan toe,'' zei de eigenaar. Hij en zijn buren wilden het laantje afgesloten hebben.

Maar dat ging zomaar niet.

Omdat de weg meer dan dertig jaar publiek toegankelijk was, werd het in 1932 automatisch een openbare weg. Omwonenden wilden het geopend houden, anders zouden zij ver moeten omgaan, om bij de plaatselijke apotheek en supermarkt te komen. Er werd een handtekeningenactie op touw gezet die meer dan honderd keer werd ondertekend.

De bewoners van de aanpalende panden deden echter een beroep op eerdere afspraken met de gemeente. Die had namelijk toegezegd dat als er een andere (verharde) weg zou komen (die er inmiddels is in de vorm van de Museumweg) het laantje afgesloten zou worden. Dat was ergens in de jaren ’70. Daarna is het meerdere keren aangekaart.

Het college kwam uiteindelijk met het voorstel om het laantje af te sluiten, de gemeenteraad moest daarom een besluit nemen om het aan de openbaarheid te onttrekken. Dat is nu gebeurd, met twaalf stemmen voor en negen tegen.

Het college van Stadskanaal gaat een poging doen om de verstoorde sociale verhouding in het buurtje te verbeteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu