Het beeld van Groningen: Laat ons weer eens juichen!

Sammy Morgan juicht als zijn ploeggenoot Jack van Loon, op de achtergrond, in augustus 1979 de 1-0 scoort tegen SC Eindhoven. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Sammy Morgan.

Slechts één seizoen (1979−1980) speelt Sammy Morgan voor FC Groningen, maar qua spektakel lijken het wel twee. Als op een woensdagavond in augustus 1979 de winnende 1-0 tegen SC Eindhoven is gemaakt, juicht Sammy alsof hij hoogstpersoonlijk heeft gescoord. Zijn blik op de Z-side achter het vijandelijke doel. De fanatieke aanhang smult van zijn inzet en beleving.

De juichende speler op de achtergrond, Jack van Loon, blijkt te hebben gescoord. Sammy staat die avond ‘droog’. Geen goal, maar ook geen kaart. Gezien zijn onverschrokken, spijkerharde speelstijl het vermelden waard. Fysiek voetbal heet dat volgens fans, onbeheerst, gemeen gedrag volgens tegenstanders en arbiters. De Noord-Ierse centrumspits heeft bijna net zoveel littekens als een huidige profvoetballer tatoeages en eindigt met een kunstgebit zijn carrière.

Inmiddels is Sammy Morgan 74 en al jaren met pensioen. De FC wordt woensdag 50 en is nog even jeugdig en dynamisch als voorheen. De verjaardag wordt een heel seizoen gevierd, maar het belooft spektakel op te leveren voor minstens twee!

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu