Laatste avondmaal voor de Hanze Sociëteit

Geldschieters en bestuursleden, met hun partners, nemen afscheid van de Hanze Sociëteit. Foto Geert Job Sevink

Met een royaal maal namen bestuur en geldschieters woensdagavond afscheid van de Hanze Sociëteit Groningen. De luxe soos is definitief ter ziele.

Weemoed, weg idealen. Dat zijn de gevoelens die opkomen bij oprichter Jan Bos en de bestuursleden Harrie van Ham en Tom Tammes van de stichting Hanze Sociëteit over het afscheid van hun club aan de Oude Boteringestraat in Groningen.

Chique trefpunt

Het moest in 2004 een chique trefpunt worden voor de noordelijke top van bedrijfsleven en instellingen. Met een contributie van 1250 euro per jaar werden leden verrast met lezingen van Hans Alders over de aanleg van de Zuiderzeelijn (die meteen een actiegroep opleverde met de leus: Hier trekken we de lijn ), optredens van Seth Gaaikema, poëzie-avonden onder de bezielende leiding van Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie, whiskey-proeverijen, verkiezingsontbijten, haringparty’s en feesten. Met Teunis Tel als directeur groeide de club tot 300 leden.

Voor de aankoop van het monumentale sociëteitspand en een verbouwing werden veertig ‘founding members’ gevonden die elk 25 mille in de kas stopten. Onder het motto ‘Dienstbaar aan de kracht en dynamiek van Noord-Nederland’ werd de Hanze Sociëteit Groningen gebombardeerd tot de thuishaven van mensen uit het bedrijfsleven, de overheid, universiteit, gezondheidszorg en cultuur.

Huurschuld

Maar dan gaat het mis. Klagende buren kregen bij de Raad van State gelijk, waardoor rendabele feesten en partijen niet meer waren toegestaan. Omdat ook het veelbelovende terras achterwege bleef, kon horeca-exploitant De Cateraars het hoofd niet boven water houden. ,,De geluidsoverlast, gecombineerd met de economische crisis en een nieuw beleid met minder activiteiten maakten dat de leden afhaakten. Dat leidde tot een forse huurschuld’’, zeggen Bos en Van Ham.

In 2011, op het randje van faillissement, werd het pand verkocht aan de Rijksuniversiteit die het beheert onder de naam Van Swinderen Huys.De financiële afwikkeling van de Hanze Sociëteit duurde al met al zes jaar en was ingewikkeld, maar werd volgens Bos en Van Ham mede dankzij de welwillendheid van de geldschieters uiteindelijk geregeld. Dankbaar voor die hulp werden zij nog éénmaal uitgenodigd om samen met het voltallige bestuur en hun partners te genieten van een laatste avondmaal in ‘hun’ gebouw.

Kalfswang

Na het afrekenen van de maaltijd – waar onder meer heilbot, zalm, kalfswang en kalfszwezerik op het menu stond – is er nog achtduizend euro over. Dat bedrag werd woensdagavond overhandigd aan Harm Post die met dat geld een geschikt project mag uitkiezen voor de noordelijke luchthaven in Eelde.

Nieuws

Meest gelezen

menu