Laatste dag voor de Groningse rechtbankboom, meer dan honderd jaar oude rode beuk gaat tegen de vlakte

De rode beuk is hoger dan de hoogste verdieping van het gerechtsgebouw. Foto: DvhN

Het is vandaag de laatste dag van de imposante rode beuk in de binnentuin van de rechtbank aan het Guyotplein in Groningen. Dinsdag gaat de misschien wel oudste en grootste boom van de stad Groningen tegen de vlakte. De rechtbankboom is ruim 22 meter hoog, meer dan honderd jaar oud en is ziek.

Het einde van de oude boom werd een paar maanden geleden aangekondigd. Deskundigen stelden na uitvoerig onderzoek een vernietigende schimmel vast, waardoor het gevaarte kan omvallen. Daarbij zouden ook woonhuizen kunnen worden geraakt.

In de afgelopen maanden is voor alle zekerheid een second opinion uitgevoerd, maar daaruit kwam naar voren dat de boom niet meer is te redden. De vergunningen voor het kappen zijn volgens de regels van de wet aan de rechtbank verleend.

Blikvanger in de tuin

De rechtbank verhuisde in 1998 van de Oude Boteringestraat naar de huidige plek, waar eeuwenlang het eerste Nederlandse doveninstituut (sinds 1790) was gevestigd. Het instituut vertrok in 1985 naar Haren. In 1994 werd een begin gemaakt met een gedeeltelijke sloop van het doveninstituut.

In 1998 werd de huidige rechtbank in gebruik genomen. Het rechtbankcomplex bestaat- hoewel niet goed zichtbaar - uit drie torens en die zijn met zorg om de oude stadstuin heen gebouwd. Blikvanger in die tuin: de rode beuk.

Tijden van angst niet gunstig voor oude boom

Stadsbioloog Jan Doevedans, die nog wel eens een afwijkende mening wil verkondigen, zei eerder: ,,Je zou de boel nog wat kunnen vertragen door de boom wat minder zwaar te maken, door takken weg te halen. Maar we leven in een tijd van angst en dat is voor een oude boom niet gunstig.’’

In de Kleine Leliestraat, pal achter het rechtbankgebouw wordt dinsdagochtend een grote kraan opgebouwd. Het neerhalen van de boom gaat naar verwachting twee dagen duren.

Nieuws

Meest gelezen

menu