Laatste uren Jesse opnieuw beleefd

De moordzaak Kloosterburen

,,Dit brengt vervelende herinneringen boven'', zegt een overbuurman als moordverdachte Rhowan in een zwarte Mercedes met donkere ruiten naar de plaats delict wordt gereden.

,,Dit brengt vervelende herinneringen boven'', zegt een overbuurman als moordverdachte Rhowan in een zwarte Mercedes met donkere ruiten naar de plaats delict wordt gereden.

Een beladen dag voor Kloosterburen. De reconstructie van de laatste uren van de vermoorde Jesse van Wieren – met de twee verdachten – roept emoties op.

Duidelijkheid
Het arrestatieteam rijdt de auto, met Rhowan weggedoken op de achterbank, tot pal voor zijn met hekken afgezette woning. Politiemedewerkers sluiten het hek waardoor alles en iedereen aan het zicht ontrokken is voor belangstellenden op straat en in de woningen rondom. De reconstructie kan beginnen.

,,De ellende was net allemaal wat weggezakt'', verzucht de overbuurman. ,,Had dit niet even kunnen wachten tot na het carnaval komend weekeinde?'' Een buurman oppert: ,,Ze willen de boel afronden. Er moet duidelijkheid komen.''

En zo is het. Politie en justitie hopen met de reconstructie de laatste onduidelijkheden en verschillen in de verklaringen van de beide hoofdverdachten te duiden. Rhowan P. (25) en Desirée G. (27) zeggen dat er ruzie is ontstaan waarbij Jesse (28) uit Leens is neergestoken. Volgens justitie hebben beiden geweld gebruikt. Maar wie heeft precies wat gedaan op de zo dramatisch verlopen nieuwjaarsmorgen?

Moeite
Buurtbewoners hebben moeite met het idee dat het stel dat ervan wordt verdacht Jesse van het leven te hebben beroofd weer terug is om de ruzie met de fatale afloop nog eens over te doen voor de camera. ,,Een beladen dag'', zegt een overbuurvrouw, pal tegenover het wooncomplex voor (ex)gedetineerden, verslaafden en psychiatrische patiënten.

Kloosterburen maakt zich op voor het traditionele carnavalsfeest komende weekeinde. Maar veel dorpelingen zijn nog dagelijks bezig met de moordzaak in hun kleine gemeenschap. ,,Het hele dorp zit met die ene vraag'', zegt de vrouw. ,,Wat deed Jesse bij de woning van Rhowan?''

En er wordt veel gesproken over Rhowan. ,,Tijdens de zoektocht naar Jesse heeft hij nog op straat staan praten met mensen'', weet een overbuurman. En hij zou op 2 januari gesignaleerd zijn in het café. ,,Voor een pakje shag'', weet een ander. ,,Met een blauw oog en de handen stuk.''

Filmset
De plaats delict aan de Hoofdstraat heeft veel weg van een filmset. Het Landelijk Video Reconstructie Team Noord-Brabant is uren in de weer met camera's en geluidsapparatuur. Deze politiemedewerkers kennen geen details van de zaak, om onbewuste beïnvloeding van de verdachten te voorkomen.

De drie wijkagenten van De Marne houden de wacht op de afgezette straat. Bewoners mogen alleen onder politiebegeleiding van en naar hun huis. Ook de postbezorgster ontkomt er niet aan. ,,Vreselijk'', zegt ze als ze de post in het wooncomplex moet bezorgen. Ze schiet de portieken in en uit, tussen de vele politieauto's door. ,,Niks aan sinds dit drama. Veel te dichtbij. Vandaag is het helemaal erg om hier te werken.''

'Dit moet'
,,Iedereen weet dat dit moet'', zegt burgemeester Koos Wiersma als hij even poolshoogte neemt. ,,Maar het roept wel weer emoties op.'' Bewoners die niet geconfronteerd wilden worden met de filmopnames bij hen in de straat, konden terecht in zorgcentrum 't Olde Heem.

Als Rhowan zijn rol heeft gespeeld wordt hij weer afgevoerd. Om plaats te maken voor zijn geliefde Desirée. Zij hebben sinds hun arrestatie 5 januari geen contact gehad.

De moordzaak Kloosterburen

Jesse van Wieren uit Leens is nieuwjaarsmorgen om 04.00 uur voor het laatst gezien in café Willibrord, op steenworp afstand van het huis waar hij de dood vond. In de dagen na zijn vermissing zoeken honderden mensen naar hem in Kloosterburen en omgeving. Op 4 januari begint de politie na een tip een huiszoeking in de woning van Rhowan P. De volgende dag worden de bewoner en zijn vriendin Desirée G. aangehouden. Weer een dag later wordt het lichaam van Jesse van Wieren opgegraven in de tuin. P. woont sinds enkele maanden in de oefenwoning van stichting Keroazie uit Pieterburen, die onder meer mensen met verslavingen en psychiatrische problemen begeleidt en huisvest. Desirée is er al jarenlang cliënt. De twee verdachten staan bekend als agressief en onberekenbaar in de dorpen Kloosterburen en Kruisweg, waar ze eerder woonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu