Lachgas in het verkeer: 'Je voelt je na een minuut weer normaal, maar het effect duurt nog anderhalf uur'

Een auto in Rotterdam is op een andere auto geklapt, omdat de bestuurder onder invloed van lachgas zou zijn. De automobilist is aangehouden voor rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag.

Een auto in Rotterdam is op een andere auto geklapt, omdat de bestuurder onder invloed van lachgas zou zijn. De automobilist is aangehouden voor rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. Foto: ANP/GinoPress

Het aantal ongelukken in het verkeer waarbij lachgas op een of andere manier in het spel was, is flink toegenomen. Ging het in 2016 om 60 incidenten vorig jaar waren het 960 incidenten. Mogelijk is er een misvatting over de duur van de werking, waarschuwt Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).

Een ballonnetje lachgas levert een korte roes op. Na 30 seconden tot pakweg een minuut voelt de gebruiker zich weer normaal. „Maar", waarschuwt preventiemedewerker Rob Otten van VNN. „Het coördinatie- en reactievermogen blijft veel langer verstoord. Tot minstens anderhalf uur heeft het nog effect en moet je echt niet gaan rijden. Veel mensen weten dat niet."

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's