Lachgas in het verkeer: 'Je voelt je na een minuut weer normaal, maar het effect duurt nog anderhalf uur'

Een auto in Rotterdam is op een andere auto geklapt, omdat de bestuurder onder invloed van lachgas zou zijn. De automobilist is aangehouden voor rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. Foto: ANP/GinoPress

Het aantal ongelukken in het verkeer waarbij lachgas op een of andere manier in het spel was, is flink toegenomen. Ging het in 2016 om 60 incidenten vorig jaar waren het 960 incidenten. Mogelijk is er een misvatting over de duur van de werking, waarschuwt Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).

Een ballonnetje lachgas levert een korte roes op. Na 30 seconden tot pakweg een minuut voelt de gebruiker zich weer normaal. „Maar", waarschuwt preventiemedewerker Rob Otten van VNN. „Het coördinatie- en reactievermogen blijft veel langer verstoord. Tot minstens anderhalf uur heeft het nog effect en moet je echt niet gaan rijden. Veel mensen weten dat niet."

De politie meldde vorig jaar dat het aantal incidenten met lachgas in het verkeer sterk toeneemt. Het gaat om de registraties van de politie waarbij het woord' lachgas', in combinatie met de woorden 'ballon', 'gasfles', of 'cilinder', genoteerd werd in het proces-verbaal. Het kan dus zijn dat er in de auto een ballon en een gasfles werd gevonden, maar dat de gebruiker het niet net genomen had.

'Met ballon aan de mond rijden'

Toch gebeurt het volgens de politie dat een bestuurder rijdt met een ballon aan de mond. „Wij zien mensen gevaarlijke manoeuvres uithalen in het verkeer, doordat zij een ballon aan het vullen zijn of aan de mond zetten’, zei hoofdinspecteur Paul Broer vorig jaar al.

Cijfers over het aantal doden of gewonden ontbreken. De Stichting TeamAlert hield samen met de NOS een enquête over lachgas in het verkeer. Daaruit bleek dat veel jongeren zich niet bewust zijn van de gevaren. Van de jongeren die wel eens lachgas in de auto gebruikte gaf bijna de helft aan dit als bestuurder te doen. Iets meer dan de helft zei te gebruiken terwijl de auto rijdt. Bijna de helft van de jongeren uit de enquête zei te denken dat het de rijstijl niet beïnvloedt.

Nieuws

Meest gelezen

menu