Lading drugs van 86 kilo werd onderschept bij Bad Nieuweschans. Boze verdachte Justin S. tegen officier: 'Je moest je doodschamen'

Voor de rechtbank in Leeuwarden is donderdag een grote rechtszaak gestart rondom drugssmokkel, die opviel door de omstreden inzet van een criminele burgerinfiltrant. Voor zaak ’Vidar’ zijn 23 dagen uitgetrokken, waarin 22 verdachten moeten voorkomen. Hen wordt onder meer drugshandel en witwassen ten laste gelegd. De hoofdverdachte vindt dat hij in de val is gelokt.

Tekening van Justin S. in de rechtbank tijdens de behandeling van de Friese drugszaak waarbij een criminele burgerinfiltrant is ingezet.

Tekening van Justin S. in de rechtbank tijdens de behandeling van de Friese drugszaak waarbij een criminele burgerinfiltrant is ingezet. Foto: ANP/HH

Het onderzoek richtte zich op internationale drugshandel vanuit Friesland naar Finland, Ierland en Australië. De zaak kwam in een stroomversnelling nadat in maart 2020 bij Bad Nieuweschans een lading drugs van 86 kilo werd onderschept. De drugs (speed/amfetamine) uit een busje zou in – vermoedelijke bestemming – Finland 700.000 euro opbrengen. Een Finse verdachte is inmiddels veroordeeld tot elf jaar cel.

Nieuws

menu