Ladingen pakketjes voor de deur. Deze familie uit Groningen is ongewild betrokken bij Marktplaats-fraude en krijgt van alles toegestuurd: 'Sinds april al 100 pakketjes'

Tientallen pakketjes ontvangen ze, terwijl ze niets hebben besteld. Een familie uit de Groningse wijk Meerstad is ongewild betrokken bij Marktplaats-fraude.

De ontvanger heeft een briefje op de deur gehangen om bezorgers te waarschuwen. De achtergrondfoto is niet de deur van de ontvanger, maar een stockfoto.

De ontvanger heeft een briefje op de deur gehangen om bezorgers te waarschuwen. De achtergrondfoto is niet de deur van de ontvanger, maar een stockfoto. Foto: Shutterstock

De familie wil niet met naam in de krant. ,,De situatie is al vervelend genoeg.” Monique Nijboer (32) wil dat wel. Zij werd bijna slachtoffer van dezelfde fraudeur. ,,Die oplichters moeten aangepakt worden.”

Hoe werkt het?

Op dinsdag plaatste Nijboer een advertentie op Marktplaats: een draagzak voor baby’s. Nog diezelfde avond krijgt ze een Whatsapp-bericht.

,,Hallo met Rosalie van Marktplaats Ik zag uw advertentie. Is het nog beschikbaar?”

Er gaan enkele appjes over en weer. Uiteindelijk spreken ze af dat Nijboer de draagzak voor 65 euro verkoopt.

Een vreemd gevoel

De oplichter appt een adres waar Nijboer de draagzak naartoe moet sturen. Ze besluit het te googelen. Al snel komt ze bij de familie in Meerstad in Groningen uit.

Nijboer zoekt contact en haar voorgevoel dat er iets niet in de haak is, blijkt juist. Sinds april sturen goedgelovige Marktplaats-verkopers pakketjes naar het adres. Daarna volgt vaak een telefoontje. „Ik leg ze dan uit dat ik hier niets mee te maken heb”, zeg het ongewilde slachtoffer. „Gelukkig begrijpen ze dat altijd wel.”

Nijboer: „Ik had er een vreemd gevoel bij.” Een tijd geleden probeerde iemand haar ook al eens op te lichten via Marktplaats. Bovendien heeft ze een opleiding gedaan tot digitaal onderzoeker en werkte ze kort bij de politie.

Zo gaan de oplichters te werk

Maar niet iedereen heeft door dat er sprake is van oplichting. Hoe gaan de oplichters precies te werk?

Als oplichter en verkoper het eens zijn over de prijs stuurt de oplichter een betaallink. Zogenaamd voor de dienst “Veilig Oversteken”. Marktplaats biedt dit sinds kort aan om fraude tegen te gaan.

In werkelijkheid is het een phishing-link. Als de verkoper erop klikt heeft de oplichter eenvoudig al zijn of haar wachtwoorden binnen.

Een inbreuk op je levenssfeer

Soms is het pakketje dan al opgestuurd naar Groningen. „Sinds april heb ik al wel honderd pakketjes ontvangen.”

De familie baalt van de pakketjes en proberen ze altijd terug te sturen naar de afzender. Bij de deur hangt een briefje: „Dit adres wordt gebruikt voor Whatsapp-fraude.”

Bovendien hebben ze de politie gebeld. „Maar die kunnen niets doen omdat wij zogenaamd geen slachtoffer zijn. Terwijl er natuurlijk wel schade is: overlast bij ons. Het is een inbreuk op je levenssfeer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu