Pascal Bunk wint landelijke kunstonderscheiding voor Renneflat in Stadskanaal

Eén van de kunstuitspattingen was een enorm portret gemaakt door Michel Velt op de gevel van de flat. Foto: Harry Tielman

Pascal Bunk heeft de landelijke kunstprijs de ‘Gouden K’ gewonnen voor het kunstproject in de Renneflat. Hoewel hij het erespeldje krijgt, is het een erkenning van de inzet van alle vrijwilligers en initiatiefnemers, zegt hij.

Stichting Kunstweek reikt de prijs jaarlijks uit aan tien initiatiefnemers van kunstprojecten in Nederland. Het project van Bunk en anderen was om de Renneflat om te bouwen tot tijdelijk kunstgalerie met een veelheid aan kunstvormen.

Bunk is verrast dat één van de prijzen naar Stadskanaal gaat. „Ik had al wel gehoord dat we genomineerd waren in de voorronde, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat we zouden winnen.”

Het voortouw nemen

Doorgaans staat Oost-Groningen niet gelijk op de kaart, zegt hij, ook niet bij kunstprojecten. Het is niet alleen zijn succes benadrukt hij. „We hebben het gezamenlijk gedaan met vier of eigenlijk vijf initiatiefnemers. En het was zeker niet gelukt zonder al die vrijwilligers, ondernemers en omwonenden.”

Waarom het project zo’n succes werd? „Iemand moet gewoon de kop boven het maaiveld uitsteken en het voortouw nemen en laten zien dat het haalbaar is.” Oók in Oost-Groningen. Hij gelooft dat het project heeft laten zien dat er veel kan en dat het ook aanstekelijk werkt, binnenkort zit hij om tafel met de andere initiatiefnemers voor een nieuw project.

Daarover wil mede-initiatiefnemer van het eerste uur Ada Tolboom nog niet teveel kwijt. Wel dat het weer een groot project wordt. „We doen het met bijna dezelfde kliek. Ik denk dat je groot moet denken.” De lat ligt nu ook hoog: „en wij willen daar overheen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu