Landgoed De Camping in ’t Zandt moet ‘sociaal dorpsbedrijf’ worden

Drewes Wildeman (links) en Dick Stukkien openen een camping op wat nu nog een voetbalveld is in ‘t Zandt. Foto Jan Zeeman

Drewes Wildeman en Dick Stukkien hebben een droom voor ’t Zandt. Ze starten een ‘sociaal dorpsbedrijf’ op het terrein dat nu nog van de voetbalvereniging is.

Op een woensdagmiddag rijdt Drewes Wildeman langs het sportveld in zijn dorp. Nu is het nog van voetbalvereniging VV ’t Zandt, maar binnenkort heft de club zichzelf op. Einde verhaal voor de voetballers én het sportpark.

Meer dan een camping alleen

„Ik ben op de middenstip gaan staan”, zegt Wildeman. „Ik keek om me heen en dacht: eigenlijk heb je hier alles wat je nodig hebt voor een camping. Er is een kantine met een keuken. Er is ruimte. Er is elektriciteit en stromend water. Het zou doodzonde zijn als dit straks vol onkruid komt te staan.”

Zo was het idee voor Landgoed DeCamping geboren. Maar het moet meer worden dan een camping alleen. Wildeman en compagnon Stukkien zien iets voor zich dat ze ‘een sociaal dorpsbedrijf’ noemen. Een plek die leven in de brouwerij brengt en waar mensen terecht kunnen die – om wat voor reden dan ook – zorg of begeleiding nodig hebben. „We willen dit initiatief aangrijpen om iets moois te doen voor het dorp en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt Stukkien.

Subsidie

De gemeente Loppersum gaf het project onlangs een subsidie van 25.000 euro. „Dat zegt genoeg”, meent Wildeman. „Het is voor ’t Zandt heel belangrijk dat zo’n plek er komt.” Wat voor een plek moet het worden? „Gezellig, inspirerend en innovatief. Als je hier straks langsfietst, moet je stuur eigenlijk vanzelf richting de camping buigen.”

Het sportpark in ’t Zandt is nu niet veel meer dan een kantine, terrasje en heel veel gras. „Het zou mooi zijn als we een soort werkplaats kunnen opzetten die het centrum van het terrein vormt”, zegt Wildeman. In die werkplaats kan het toekomstige personeel allerhande producten maken. „Liefst op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld zonnepanelen.”

Eigenwaarde uit werk

De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat iedereen op de camping kan doen wat bij hem of haar past. „Stel dat iemand heel z’n leven stratenmaker is geweest”, zegt Wildeman, „Door een ongeluk krijgt hij een hersenbeschadiging en kan hij niet meer gewoon aan het werk. Dagbesteding is dan leuk. Maar een stratenmaker wordt niet gelukkig van de hele dag door een beetje diertjes voeren.”

Wie graag met z’n handen werkt, mag aan de slag in de werkplaats. Is iemand gek van computers, dan kan die de website en de sociale media van de camping beheren. Mensen met groene vingers kunnen de kampeervelden onderhouden. „Hier kunnen mensen straks eigenwaarde halen uit werk, echt werk.”

Of er liefhebbers zijn voor kamperen in ’t Zandt moet nog blijken, maar Wildeman en Stukkien maken zich geen zorgen. Wildeman: „We hebben hier meer moois dan we soms zelf denken. De omgeving is prachtig, er zijn musea en je rijdt zo naar de stad.” Hij ziet zijn ideale campinggasten al voor zich: „Een gezinnetje uit Zutphen, pak ’m beet. Drie kindertjes waarvan ééntje met een handicap. Die heeft veel zorg en aandacht nodig, maar die ouders willen niet dat de andere twee ondersneeuwen. Als ze hier vakantie vieren, kunnen ze zonder zorgen een dagje met z’n vieren weg, want op de camping is alle zorg en begeleiding voor hun gehandicapte kind.”

Nieuws

menu