Landgoed zoekt sporen dino’s in Oost-Groningen

Op dino’s kun je ook jagen. Dit exemplaar is het haasje. FOTO HARRY TIELMAN

Hebben dinosauriërs door Oost-Groningen getrokken? Eigenaar Wouter Oudemans van landgoed Tenaxx in Wedde gaat dat onderzoeken.

Oudemans kondigde het onderzoek zaterdagmiddag aan bij de start van het nieuwe seizoen van het dertig hectare omvattende landgoed. Dino’s moeten een belangrijke publiekstrekker worden in het park. De grootste attractie is nu nog de bomentuin. Oudemans arboretum bestaat uit zeshonderd verschillende niet inheemse soorten treurbomen. Daarmee is het volgens Oudemans de grootste verzameling ter wereld.

Dino's moeten publiek lokken

Zaterdag werden enkele beelden van dino’s die overgenomen zijn uit het Biochron van het Noorder Dieren Park in Emmen gepresenteerd. Komende week komt daar een beeld van een vier meter hoge Albertosaurus bij. Op 7 mei worden achttien dinosauriërs op ware grootte gepresenteerd. Deze worden in China vervaardigd.

Met de beelden hoopt het park flink wat publiek te lokken. Vorig seizoen bezochten vierduizend mensen het park. Het park is een samenwerking aangegaan met de stichting Vesting Bourtange. Deze bedenkt activiteiten in het park en verzorgt de promotie. Wubbe Schoenmaker van de Vesting Bourtange en Oudemans hopen via de samenwerking het verblijfstoerisme in Oost-Groningen een impuls te geven.

Lokaal en educatief element

Met de komst van de dino’s verwacht Schoenmaker dat Tenaxx dit jaar tussen 12.500 en 20.000 bezoekers zal lokken. De vesting zelf is jaarlijks goed voor 275.000 bezoekers. Schoenmaker is druk bezig de Aziatische markt te openen. ,,Vanaf volgend jaar komt die stroom op gang”, verwacht Schoenmaker. Oudemans zegt dat dino’s en bomen bij elkaar horen. ,,De evolutie van bomen en dino’s loopt parallel aan elkaar.”

Om daar een lokale en educatieve component aan toe te voegen gaat Oudemans op zoek naar sporen van dino’s in het gebied tussen Wedde en Bourtange. ,,Het staat vast dat ze in Winterswijk hebben rondgelopen. Via zandruggen is Bourtange met Winterswijk verbonden. We gaan in archieven, musea en depots kijken wat er ligt. Daar kunnen wel eens verrassingen uit komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu