Landhuis gaat de lucht in

Het uit 1839 daterende landhuis Maarlandhoeve in Uithuizen wordt bij wijze van proef op een bijzondere manier aardbevingsbestendig gemaakt.

Het rijksmonument is geplaatst op een corset van stalen balken en hangt op dit moment zo’n 75 centimeter boven het grondoppervlak, terwijl werklui bezig zijn met de constructie van een bijzonder fundament. Om het pand tegen nieuwe aardschokken te beveiligen, krijgt het als eerste rijksmonument in Groningen base isolation.

Dempers in de fundering

Bij die methode, die veel wordt toegepast in landen die worden geplaagd door zware bevingen, worden schokken uit de ondergrond opgevangen door dempers in de fundering om te voorkomen dat schade ontstaat aan het gebouw.

Bij de Maarlandhoeve komen op een stevige betonnen fundering rubber oplegblokken en speciale opleggingen om trillingen uit de ondergrond op te vangen. Op die constructie komt vervolgens het monumentale huis te rusten.

Bijzondere klus

,,Een heel bijzonder klusje. Ik ben onder de indruk van het vakmanschap, zowel van de werklui als van de mensen die de ontgraving hebben gedaan’’, zegt restauratie-architect Kor Holstein. Hij prijst de nu gekozen oplossing, doordat die het karakter van het bijzondere gebouw intact laat. ,,De veiligheid van de bewoners is nu gegarandeerd, terwijl de monumentale waarde van het pand is behouden.’’

Of de technologie ook elders in de provincie bruikbaar is, hangt af van de situatie, zegt Jan Emo Hut, directeur van het Centrum Veilig Wonen. ,,In principe kun je dit ook bij andere woningen toepassen. Zelfs bij een rijtjeshuis. Maar het hangt van verschillende factoren af of dat ook gebeurt. Wat kost het? Hoeveel overlast geeft het? De kosten hangen ook af van de kwaliteit van de woning’’

Hoeveel deze pilot in Uithuizen kost, zegt hij niet te weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu