Landkreis Leer roept inwoners op een corona-dagboek bij te houden; belangrijk voor bron- en contactonderzoek

Landkreis Leer heeft haar 170.000 inwoners opgeroepen een dagboek bij te houden in strijd tegen de coronapandemie. Het moet de Duitse GGD ondersteunen in bron- en contactonderzoek.

Het centrum van Leer aan de rivier de Leda.

Het centrum van Leer aan de rivier de Leda. Foto: DvhN

In het dagboek moet bijgehouden worden met wie contact is geweest, hoelang, of het contact in een buiten- of binnenruimte heeft plaatsgehad, welke afstand daarbij is gehouden en of er mondkapjes zijn gedragen.

‘s Avonds de contacten van die dag in een schriftje noteren

De Duitse gezondheidsdienst denkt met deze data sneller te kunnen achterhalen wie met een besmet persoon in aanraking is geweest. ,,Het is een appel die wij als Landkreis aan onze burgers hebben gedaan”, legt woordvoerder Philipp Koenen uit. ,,Of het helpt? Het staat en valt bij de discipline van de mensen. Maar volgens ons is het een kleine moeite om ‘s avonds in een boekje bij te houden met wie die dag contact is geweest.”

Zodra de GGD constateert wie positief is getest, wordt een beroep op de data van de desbetreffende persoon gedaan. ,,Daardoor kunnen we verdere besmetting voorkomen”, analyseert Koenen. ,,Als we de betrokkenen snel kunnen achterhalen, kunnen ze ook eerder in quarantaine.”

Het idee is door de Duitse GGD gelanceerd, omdat het aantal met corona besmette personen toenam. Juist een dag geleden is het cijfer weer gedaald.

Voor zover bekend is de Duitse Landkreis, grenzend aan het Oosten van Groningen, de eerste regio die op een dergelijke manier een beroep doet op zijn inwoners.

Heike de Vries, van de Duitse gezondheidsdienst, laat weten dat de dienst vertrouwelijk met de informatie omgaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu