Landkreis Leer verbiedt paasvuren; forse boetes voor overtreding

Duitsland en Nederland dichtbij, maar nu even liever niet de grens over. Foto: Shutterstock

Groningen en Drenthe worden de Paasdagen niet geconfronteerd met mogelijk, afhankelijk van de windrichting, geur- en rookoverlast van Duitse paasvuren net over de grens.

In het najaar paasvuren

De deelstaat Nedersaksen heeft per direct paasvuren verboden. Dat geldt niet alleen voor gemeentelijke initiatieven, maar ook voor particuliere - of verenigingsinitiatieven. Het is de bedoeling dat in het najaar alsnog de mogelijkheid wordt gegeven om paasvuren te ontsteken.

Landkreis Leer waarschuwt de bevolking dat streng toezicht wordt gehouden op naleving van de maatregel. Landraat Matthias Groote (SPD) gaat op een later tijdstip overleggen met de bestuurders van gemeenten en grote steden om een nieuwe datum te prikken.

Een verbod op paasvuren is mede genomen, omdat paasvuren traditioneel door enorm veel mensen worden bezocht. In Duitsland geldt nog steeds een verbod op samenscholing van meer dan twee personen.

Fikse boetes voor ontsteken paasvuur

Landkreis Leer gaat vanaf Goede Vrijdag extra personeel inzetten om toe te zien of de paasvuur-regel wordt nageleefd. Wie de regels overtreedt en toch een paasvuur ontsteekt riskeert een boete van tussen vijfhonderd - en tweeduizend euro. Daar bovenop komt mogelijk nog een extra boete van het land Nedersaksen en de overtreder moet de inzet van politie en brandweer betalen. Daarmee riskeert de overtreder een boete van enkele duizenden euro’s.

Volgens Groote bereiken het Landkreis vele telefoontjes van mensen die vragen of het wel toegestaan is om een klein vuurtje te stoken in een vuurkorf of vuurschaal. ,,Dat is niet verboden, mits alle andere regels wel worden nageleefd.”

Burgemeester Oldambt roept Duitsers op niet de grens over te gaan

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt heeft woensdag namens alle Groningse gemeenten Duitsers opgeroepen niet naar Groningen af te reizen gedurende de paasdagen. Dat heeft ze gedaan via een persbericht dat naar de media in Landkreis Leer is gestuurd. Ze wijst de grensbewoners er op dat de jaarlijks door onze Oosterburen druk bezochte paasactiviteiten in Winschoten en de Bloemetjesmarkt in de stad Groningen zijn geannuleerd. En, zo weet Sikkema, er wordt bij de grens ook streng op toegezien wie de grens bij Bad Nieuweschans passeert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu