Landschap Oldambt bedolven onder plannen voor wind- en zonneparken. Powerfield en Ommelander Ziekenhuis niet de enigen die brood zien in energietransitie

Niet alleen PowerField en de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) hebben belang bij een zonnepark. De plannen van talloze ontwikkelaars voor wind- en zonneparken in het open landschap van Oldambt stapelen zich op.

Bij Zuidvelde is een zonnepark van 130 hectare bedacht. Omwonenden zien dat absoluut niet zitten.

Bij Zuidvelde is een zonnepark van 130 hectare bedacht. Omwonenden zien dat absoluut niet zitten. ANP

Bij de gemeente Oldambt ligt voor ongeveer 1000 hectare aan plannen. Dat is 400 hectare meer dan dit voorjaar in de raad werd gemeld. Ze variëren van lapjes grond waar particuliere eigenaren een bescheiden zonneweide willen aanleggen tot ‘grote jongens’ als PowerField die flink met ‘zon’ (250 hectare) willen uitpakken.

De gemeente wil geen windparken. Om genoeg duurzame energie te produceren wil ze een keuze maken tussen initiatieven voor zonneparken. Dit jaar bespreekt het de kersverse zonnevisie in de gemeenteraad. Daarin staat dat de gemeente 100 hectare zonnepark voorlopig genoeg vindt. In 2030 moet de ruimte voor zonneparken zijn opgekrikt naar 600 hectare.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Afspraak met grondeigenaren

Dat lijkt ver weg, maar voor ontwikkelaars is dat reden om zich vroegtijdig te nestelen in het gebied. Dat gebeurt door reserveringsovereenkomsten af te sluiten met grondeigenaren. PowerField zegt dat dit met de zeven grondeigenaren in en bij de Ulsderpolder is gelukt. Het is dringen geblazen, want eerder bleek dat energiegigant Vattenfall voor de bouw van een windpark ook het oog had laten vallen op het gebied tussen Winschoten en Bad Nieuweschans.

In Finsterwolde haalde een plan voor een zonnepark de eindstreep niet. In de Eekerpolder bij Scheemda willen Solarfields en een lokale coöperatie hun plan voor zonnepark in Midden-Groningen uitbreiden in het Oldambt. En dan is er nog een idee om in een deel van het Oldambtmeer in Blauwestad een royale drijvende zonneweide aan te leggen.

Miljoenen naar ziekenhuis

Om de ambitie van 600 hectare in 2030 waar te maken, kan de gemeente als de teller op 100 hectare staat, niet achteroverleunen. Het kost jaren om een wind- of zonnepark tot uitvoering te brengen. Er zal dus naar locaties moeten worden gekeken. PowerField in OZG staan in de startblokken. Zij hebben gelezen dat de gemeente al op korte termijn ‘in bijzondere gevallen, als er een groot maatschappelijk belang is’, medewerking kan verlenen aan de aanleg van extra zonnepark.

PowerField denkt dat grote belang in het vizier te hebben. Het wil twintig miljoen euro van de opbrengst afstaan aan de financieel noodlijdende Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG). Ook wenst het een bijdrage te leveren aan projecten die de gezondheid van de Oldambtsters zouden kunnen bevorderen.

‘Ieder plan goed bekijken’

Wethouder Jurrie Nieboer (Partij voor het Noorden) zegt zich nog over geen enkel plan te willen uitspreken. ,,Ik wacht de bespreking van onze nieuwe zonnevisie in de gemeenteraad af.’’ Nieboer zegt dat het college van burgemeester en wethouders ieder plan goed bekijkt. Daarnaast wil het college een fundamentele keuze maken. ,,Willen we één groot zonnepark of twintig zonneweides van vijf hectare die door dorpen en wijken worden aangedragen?’’ Op tafel liggen omvangrijke uitgewerkte zonneplannen, maar ook zoals Nieboer ze noemt ‘losse flodders’.

‘Plan voor Ulsderpolder onverstandig’

Het project van PowerField in de Ulsderpolder lijkt nu al omstreden bij een niet onbelangrijke partij. Waterschap Hunze en Aa’s vindt het om veiligheidsredenen onverstandig om een enorm zonnepark in een noodwaterbergingsgebied aan te leggen.

Het provinciebestuur dat ook een stem in het kapittel heeft, verwijst naar de gemeente Oldambt. ,,De gemeente is aan zet als het om de locatie gaat. Vervolgens is het aan de provincie om er iets van te vinden’’, stelt woordvoerder Jan van der Meide. Hij zegt dat het provinciebestuur PowerField direct heeft doorverwezen naar de gemeente en ‘de locatie niet kent’. PowerField laat weten dat over het plan voor het zonnepark in de Ulsderpolder bestuurlijk en ambtelijk wel degelijk gesproken is met de provincie. Daarbij ging het over de manier waarop het noodbergingsgebied wordt voorzien van een zonnepark.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu