Lange files en wachttijden van uren bij de vuilstort: 'Sla het op en kom later'

Drukte bij het brengstation in Beilen.

Het zal een combinatie zijn van veel tijd thuis en opruimwoede die bij het voorjaar hoort. Hoe dan ook: het is extreem druk bij afvalbrengstations. Op sommige plekken staan mensen een paar uur in de wachtrij, mede door strenge coronaregels die voorschrijven dat maar een handjevol auto’s tegelijk naar binnen mag.

In de gemeente Groningen stond dinsdagochtend een wachtrij met vele tientallen auto’s, zo registreerde onderstaande Facebookgebruiker.

De gemeente Groningen roept op om vooral niet naar de stort te komen als dat niet echt nodig is. „Sla het op en kom op een later moment, als het weer rustiger is”, zegt woordvoerder Peter Steinfort.

Extra regels: paar auto’s tegelijk

Op de afvalbrengstations in Groningen mogen een paar auto’s tegelijk naar binnen om zo te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar in de buurt komen. „Alleen zo kunnen we voldoen aan de regels van social distancing.”

Ook op andere plekken is het erg druk. Onderstaande video dateert van 23 maart. Te zien is dat er bij het brengstation in Beilen een flinke wachtrij staat.

Veel bouw- en tuinafval

Vooral de laatste dagen ziet de gemeente Groningen steeds meer auto’s met flinke aanhangers vol tuin- en bouwafval. Vermoedelijk zijn mensen afgelopen weekend druk geweest en is het nu tijd een en ander weg te brengen. „Het uitladen van zulke karren duurt natuurlijk lang en dan loopt de wachttijd snel op.”

Bij het afvalbrengstation aan de Duinkerkenstraat zijn alternatieve routes ingesteld voor particulieren. Die moeten ervoor zorgen dat beroepsverkeer, zoals vuilniswagens, niet gehinderd worden door het vele bezoek. „Helaas wordt daar nog maar weinig gebruik van gemaakt”, zegt de woordvoerder.

Om de druk op de medewerkers te verlichten heeft de gemeente Groningen besloten de brengstations te sluiten op Goede Vrijdag en paaszaterdag. Normaliter zijn de stations dan geopend. „Maar we gunnen de medewerkers even rust na deze drukke periode.”

Nieuws

menu