Lange rijen bij registratie van asielzoekers in Ter Apel (sommigen slapen op een stoel)

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: ANP

De identificatie en registratie van asielzoekers die net in Nederland zijn gearriveerd stokt. Door personeelstekort in het aanmeldcentrum in Ter Apel kunnen niet alle nieuwe asielzoekers tijdig worden geregistreerd.

Sommigen van hen brengen de nacht door in de ‘wachtkamer’ en slapen op een stoel of op de grond, omdat ze geen bed krijgen toegewezen. Dit bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan NRC .

Noodopvang

Door het coronavirus daalde het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam de afgelopen tijd tot ruim 400 per maand; in januari waren dat er nog bijna 2150. Asielzoekers die zich in het begin van de coronacrisis meldden, werden tijdelijk niet geregistreerd en kwamen in een extra sobere noodopvang terecht, schrijft NRC .

De diensten die asielzoekers registreren, zoals de immigratiedienst IND en de vreemdelingenpolitie, speelden in op de daling en zetten minder personeel in. Maar sinds juni (bijna 900 asielaanvragen) en juli (bijna 1700, van wie een derde Syriërs) trekt het aantal asielzoekers weer aan. Deze maand zet die stijging verder door, meldt NRC op basis van bronnen in Ter Apel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu