Langste fietsbrug Europa groeit gestaag: brugdeel van 92 ton zonder problemen over de A7 gevlijd

Als ware het een theaterstuk, een choreografie met drie immense hijskranen en 15 mensen. Zo werd een 92.000 kilo zwaar brugdeel vrijdag over de snelweg A7 op z’n plaats op twee betonnen pijlers gehesen.

Het 42 meter lange houten brugdeel met een stalen frame, maakt deel uit van wat straks de langste fietsbrug van Europa heet te zijn. 800 meter lang is die nieuwe brug voor fietsers en voetgangers, die Winschoten verbindt met Blauwestad en die fietsers tussen beide plaatsen een half uur tijd moet besparen.

Monsterklus

Om half elf vrijdagavond werd de boogconstructie omhoog gehesen. Het houten brugdeel was vooraf gefabriceerd bij het bedrijf Wijma in Kampen en werd eerder vrijdag afgeleverd per schip over het Winschoterdiep.

De snelweg A7 was tijdens de werkzaamheden voor al het verkeer afgesloten en bleef dat tot 08.00 uur zaterdagochtend.

Nog geen anderhalf uur later was de monsterklus, zoals projectleider Tobias van der Velde van de provincie Groningen het noemt, geklaard.

Applaus

Net voor middernacht, klinkt tegen tien voor twaalf applaus. De brug leunt op de betonnen pijler en komt langzaam los uit de omarming van de reusachtige kranen. ,,Woensdagochtend lag de brug nog in Kampen en nu ligt hij over de snelweg alsof het nooit anders is geweest’’, zegt Van der Velde.

De weerberichten werden goed in de gaten gehouden. Bij te harde wind zou de klus worden afgeblazen en een weekend uitgesteld.

Van der Velde: ,,Voor de feestdagen hopen we dat de hele brug klaar is. Zodat de mensen met de kerstboom achterop de fiets van Winschoten naar Blauwestad kunnen.’’

Voor het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. Komende week worden de zogeheten tussenstukken gemonteerd, die dit houten brugdeel verbinden met het stuk dat over het Winschoterdiep komt te liggen. ,,Het brugdeel over het diep is iets korter, weegt 80 ton en wordt woensdag 21 oktober geplaatst.’’

Impressie

De werkzaamheden waren live te volgen via internet. Belangstellenden kunnen impressie van de monsterklus later bekijken op de websites van Blauwestad, gemeente Oldambt en provincie Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu