Leden studentenroeivereniging Gyas Groningen schieten duiven met luchtbuks en poseren op foto. 'Verwerpelijk en aanstootgevend. Dit heeft consequenties'

De foto die rondgaat. In het inzetje de onderzijde van de foto, met daarop de luchbuks.

Op social media gaat een foto rond van twee jonge mannen in trainingspakken van roeivereniging Gyas die poseren met afgeschoten duiven. Tussen hen in staat een luchtbuks. De foto lijkt gemaakt te zijn in het botenhuis van de Groningse studentenroeivereniging aan het Hoornsediep.

Veel mensen die de foto onder ogen krijgen spreken hun afschuw uit, zo laat stadsblog Sikkom weten dat de foto toegestuurd kreeg.

Het schieten van duiven is verboden. In sommige gevallen is het toegestaan duiven te verjagen of te vangen. Dat moet op een humane manier. Afschieten is strafbaar. „Dat geldt voor alle dieren”, zegt een woordvoerder van de politie.

Gyas reageerde aanvankelijk niet op de kwestie. Na een paar keer doorverwijzen naar andere bestuursleden zegt een woordvoerder: „We hebben het in onderzoek en komen later met een verklaring.”

Reactie Gyas

Update: die verklaring heeft het bestuur inmiddels gegeven. Het bestuur zegt dat dat de vereniging afstand neemt van wat er gebeurd is. „Wij keuren dit af. Het moge duidelijk zijn dat zich hier een zeer verwerpelijk en aanstootgegevend incident heeft voorgedaan. Het is dan ook aannemelijk dat dit voor de personen in kwestie tot consequenties zal leiden."

Gyas is met 1200 leden de grootste studentenroeivereniging van Groningen.

Nieuws

menu