Westerwolde wil leeg azc De Grenshof in Bellingwolde niet heropenen omdat gemeente al voldoende bijdraagt aan vluchtelingenopvang

De gemeente Westerwolde wil niet dat De Grenshof weer als azc wordt gebruikt Foto: Corn� Sparidaens

De gemeente Westerwolde is niet van plan medewerking te verlenen aan de heropening van het leegstaande voormalige azc De Grenshof in Bellingwolde.

Dat zegt burgemeester Jaap Velema.

Hij stelt dat zijn gemeente met het grote asielcentrum in Ter Apel, waar 2000 mensen kunnen verblijven, een voldoende bijdrage aan de opvang van vluchtelingen levert. ,,Dat aantal van 2000 is voor ons het maximum.’’

Velema reageert zo ook op de motie die de oppositiepartijen VVD en Lijst Timmermans in de gemeenteraad in gaan dienen. Beide partijen zijn bang dat De Grenshof weer in beeld komt nu het COA behoefte heeft aan extra opvangplekken voor vluchtelingen.

‘Asielcentrum in Ter Apel’

,,De behoefte zou ook kunnen ontstaan doordat elders asielzoekers met het coronavirus besmet raken en tijdelijk moeten verhuizen’’, zegt Paul Timmermans. ,,Wij willen niet dat De Grenshof dan wordt gebruikt. Het asielcentrum in Ter Apel is voldoende.’’ VVD-fractievoorzitter Pieter Dinkla stelt dat ook. ,,De Grenshof staat al lang leeg, inwoners van Bellingwolde hebben goede plannen voor een nieuwe invulling. Het mag geen azc meer worden.’’

De Grenshof, dat in het hart van Bellingwolde staat, was heel lang azc. Enkele jaren geleden, toen de instroom aan vluchtelingen gering was, sloot het COA de voorziening. Toen ook liet het gemeentebestuur al weten geen medewerking te willen verlenen aan een heropening, vanwege ‘Ter Apel’. Het COA liet toen weten een heropening ook niet na te streven.

,,Het standpunt dat we toen hadden, hebben we nog steeds’’, aldus Velema. ,,Welke bestemming De Grenshof krijgt, is aan het COA. Die organisatie is de eigenaar. Maar opnieuw dienen als azc, nee, dat willen we niet.’’ De woordvoerder van het COA kon woensdag nog niet zeggen welke plannen er zijn met betrekking tot De Grenshof.

Waar de gemeente wel aan mee wil werken, is de bouw van een tijdelijk onderkomen aan de rand van het asielcentrum in Ter Apel. Daarin zullen volgens Velema onder anderen mensen van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) en ambtenaren van Westerwolde werken. De laatsten schrijven er statushouders in de Basis Registratie Personen in. Pas gearriveerde vluchtelingen die wat langer op hun eerste registratie en gezondheidscheck moeten wachten, verblijven ook op die tijdelijke plek.

Het tijdelijk onderkomen is nodig omdat het gebouw in het asielcentrum zelf, waarin de IND en de ambtenaren werken, te klein is om aan de corona-eisen te voldoen.

Nieuws

Meest gelezen

menu