Leegstand kantoren nekte vastgoedfondsen

Door de leegstand kon Hanzevast de kosten niet meer aan ANP

Het faillissement van de twee vastgoedfondsen van het Groningse Hanzevast is ingeluid door het bankroet van diverse huurders van de kantoorgebouwen waarin ze hadden geïnvesteerd.

Het faillissement van de twee vastgoedfondsen van het Groningse Hanzevast is ingeluid door het bankroet van diverse huurders van de kantoorgebouwen waarin ze hadden geïnvesteerd.

Dat zegt curator Hans Silvius van de fondsen Holland 62 en Holland 63, die afgelopen dinsdag failliet werden verklaard.

121 miljoen

Gezamenlijk hadden de fondsen 121 miljoen euro geïnvesteerd in een reeks kantoorgebouwen in Nederland. Ongeveer een derde van dat geld was afkomstig van particuliere beleggers. De rest van het geïnvesteerde bedrag betrof een hypotheek van de ING.

Tijdens de economische crisis gingen diverse huurders falliet. Daartoe behoorde ook de thuiszorgreus Meavita, die in 2009 omviel. De bezettingsgraad van de kantoren liep terug tot respectievelijk 55 en 85 procent. Daardoor kwam er niet genoeg geld binnen voor het beheer van de gebouwen en de betaling van rente en aflossing aan de bank.

,,Dan creëert het probleem zich vanzelf. Als je bij de bank op de zwarte lijst komt, wordt het er niet eenvoudiger op'', aldus Silvius.

Hardere eisen

Vanwege het verhoogde risico van de hypotheek verlangde de ING een hogere rente en een snellere aflossing. Om van de problemen af te zijn, verkocht de ING de hypotheken aan de Luxemburgse investeringsmaatschappij Windmill.

Die hoopte aan die deal te verdienen door de kantoren te verkopen voor een hoger bedrag dan het voor de hypotheek betaalde. Toen dat niet lukte en de fondsen er nog niet in slaagden aan hun verplichtingen te voldoen, vroeg de investeringsmaatschappij het faillissement aan.

Geheim bedrag

Het is Silvius niet bekend voor hoeveel geld de ING de hypotheken aan de investeringsmaatschappij heeft verkocht. ,,Dat is geheim'', zegt hij. De curator heeft de komende week overleg met Windmill.

Holland 62 investeerde in 2006 meer dan 82 miljoen euro in kantoren in Rotterdam, Zwolle, Vianen, Arnhem, Den Haag en Enschede. Holland 63 kocht in het volgende jaar voor 39 miljoen euro gebouwen in Almere, Woerden, Son en Enschede.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu