Leekster kunstenaar schetst alsnog ‘vergeten’ kerk van Dorkwerd

Met borg Nienoord op de achtergrond toont kunstenaar Douma de pentekening van de kerk van Dorkwerd. Foto DvhN

Leek Tweeëntachtig tekeningen van kerken in het Westerkwartier en omgeving telt het boek dat de Leekster kunstenaar Jan Ernst Douma twee jaar geleden uitbracht.

Het boekwerk was al lang en breed verschenen, toen Douma erachter kwam dat hij één kerk over het hoofd had gezien. Derden wezen hem erop dat ook Dorkwerd historisch gezien bij de regio Westerkwartier hoort. Prompt toog Douma alsnog naar Dorkwerd om de kerk in dit dorp op de gevoelige plaat vast te leggen. Aan de hand van de foto’s vervaardigde hij een pentekening van deze kerk die dateert van 1648.

De tekening is afgedrukt op een inlegvel dat als corrigendum wordt toegevoegd aan het boek. Dankzij de medewerking van uitgeverij Profiel uit Bedum komt het inlegveld kosteloos beschikbaar voor iedereen die het boek eerder aanschafte.

De originele tekening van de kerk van Dorkwerd wordt getoond tijdens een expositie die volgend weekeinde van start gaat in mu-seum Nienoord. Ook de 82 tekeningen van de andere kerken uit het Westerkwartier (inclusief Middag-Humsterland) kunnen dan worden bezichtigd. De expositie duurt tot maart. De tentoonstelling is opgehangen aan de Europese herdenking van vijf eeuwen reformatie.

Volgens kunstenaar Douma zijn kerkgebouwen vaste bakens in het landschap. ,,Als je op de fiets rijdt vanuit Leek, doemt al gauw een romaanse bakstenen kerk op. Vanuit de verte weet je dan dat Marum eraan komt.’’ Toen hij de Liudgerkerk in Garnwerd wilde tekenen, stond de toren in de steigers. ,,Door te googelen kwam ik erachter hoe de kerk eruitziet zonder steigers.’’

Douma schetste de kerken zonder opsmuk. Op de voorkant van zijn boek prijkt de historische kerk van Midwolde: toeristisch uithangbord van de gemeente Leek. Ook het verkeersbord voor het object én het verwijsbord naar de parkeerplaats prijken op de tekening van Douma. ,,Ik wil laten zien hoe de situatie anno nu is.’’

Nieuws

menu