Leerlingen uit Groningen zijn voor één dag baas van de GasUnie, Voys en het Groninger Museum: pancakes Groninger Museum testen en netwerken in de skybox van FC Groningen

Aan de grote lunchtafel bij Voys in Groningen zitten Devin (10) en Mirthe (15). Om hun nek hangt een keycord met een kaartje. 'Baas' staat erop. Ze vervangen vandaag voor één dag Voys-oprichter Mark Vletter en Rosien van Toor van Devhouse Spindle.

Devin (10) en Mirthe (15) waren vandaag een dagje de baas.

Devin (10) en Mirthe (15) waren vandaag een dagje de baas. Foto: Lisette Tigelaar

Voys is één van de bedrijven die donderdag meedoet aan 'Baas van Morgen', een actie van non-profitorganisatie JINC waarbij leerlingen van de basisschool en het VMBO voor één dag de taken van een baas overnemen. Daarmee wil de organisatie de aandacht vestigen op het feit dat een succesvolle loopbaan niet voor iedereen is weggelegd.

Immers, stelt JINC , wie geboren wordt in een omgeving met sociaal economische achterstand, heeft minder kans om het ver te schoppen dan leeftijdsgenootjes uit rijkere wijken. Hoe slim of talentvol hij of zij verder ook is.

De 'bazen' van Voys hebben een druk programma ,,We kregen eerst een rondleiding en we mochten een app testen," zegt Mirthe. ,,Ja en we kregen een beetje les over binaire code, met bits en bytes," vertelt Devin enthousiast. ,,En ééntjes en nulletjes," vult Mirthe aan.

Echte bazen

Ze hebben vandaag de belangrijke taak om de gloednieuwe app van Voys op de proef te stellen en na de lunch de bevindingen aan hun 'collega's'.

Volgens Annemieke Doornbos van Voys hadden ze hun nieuwe rol al snel onder de knie: ,,Ze kregen ook al vragen van collega's of ze een dag vrij mochten nemen." Mark Vletter zag dat Devin zich in de ochtend al ontpopte tot echte baas: ,,Hij zei in de videomeeting dat er wel even doorgewerkt moest worden."

'Iedereen moet de kans krijgen om even mee te gluren'

Doornbos vindt het leuk om jonge mensen over de vloer te hebben. ,,Ze stellen leuke vragen die andere collega's niet meer stellen, waar je echt even over na moet denken."

Voys ontvangt nu voor het tweede jaar een 'Baas van morgen'. ,,We geloven heel erg in gelijkheid", zegt Doornbos. ,,Het maakt niet uit waar je vandaan komt en van welke school je komt, maar iedereen moet de kans krijgen om even mee te gluren hoe het in het bedrijfsleven gaat."

Zouden Mirthe en Devin later ook graag bij een bedrijf als Voys willen werken? ,,Dat niet zo snel," zegt Mirthe. ,,Ik wil iets met dieren doen." Devin wil later iets doen waar hij vooral veel geld mee kan verdienen. ,,Misschien zakenman ofzo."

'We kunnen hun feedback goed gebruiken'

Esther Moesker, zakelijk directeur van het Groninger Museum, mocht vandaag haar taken overdragen aan Rosa (11) en Dirara (11) van de Jan Siebe Boumaschool in Groningen: ,,Ze deden het hartstikke goed. Hun inzichten waren heel nuttig en verassend."

Als baas voor een dag bij het Groninger Museum werden de leerlingen flink aan het werk gezet. 's Ochtends beken zij de tentoonstelling Kinderbiënnale. ,,Omdat zij onder de doelgroep vallen voor de tentoonstelling konden wij hun feedback goed gebruiken", zegt Moesker.

Ook het lunchmenu wordt goed getest

Ook het kindermenu van het Mendini restaurant werd flink op de proef gesteld. ,,Het menu was helemaal naar wens. Rosa en Dirara houden van pannenkoeken en wilden daarom de American pancakes proberen. Maar de porties waren volgens hen wel wat te groot." 's Middags woonden de leerlingen het ondertekenen van de charter diversiteit bij.

Moesker benadrukt dat wanneer kinderen van jongs af aan naar het museum gaan, ze het op latere leeftijd ook weten te vinden. ,,Kinderen zijn onze ambassadeurs."

,,Ik hoop dat er volgend jaar nog meer bedrijven meedoen aan Baas van morgen," zegt Moesker. ,,In Groningen hebben we al een mooie club, maar die groep kan nog groter."

In de waterstofauto naar de GasUnie

Janneke Hermes, CFO van de GasUnie haalde 'haar' bazen Saiz (10) en Ronald (11) van CBDS de Tamarisk vanmorgen op in een waterstofauto.  ,,Het was een heel bijzondere dag," zegt Hermes.

 

De jongens hebben zich bezig gehouden met de toekomst van de GasUnie. ,,En dat deden ze heel goed. Ze hebben bedacht dat snelwegen voortaan onder de grond gebouwd moeten worden. Dan hebben we boven de grond meer ruimte om meer woningen te bouwen. En die bouwen we dan met waterstof. Hartstikke creatief."

Ook even netwerken bij FC Groningen

De GasUnie doet ook voor de tweede keer mee aan het project van JINC. ,,Ieders talent doet er toe. Dan is het natuurlijk helemaal nodig om jong talent uit te nodigen", zegt Hermes.

Hoewel de 'bazen' de werkzaamheden voor een dagje hartstikke leuk vonden, zien de jongens zichzelf later niet echt rondlopen op het kantoor van de GasUnie. ,,Saiz en Ronald willen toch liever voetballer worden." Gelukkig mochten ze vandaag wel even mee naar de skybox van FC Groningen. ,,Als directeur moet je natuurlijk ook even netwerken," aldus Hermes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu