Lees terug: OM eist 8 jaar cel tegen afperser Jumbo

Tekening: Annet Zuurveen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 51-jarige Alex O. De man zou tussen mei en oktober supermarktketen Jumbo hebben afgeperst. Hij eiste 2000 bitcoins van het bedrijf, omgerekend ongeveer een miljoen euro.

Een van de belangrijkste bewijzen is de aankoop van twee kookwekkers door de verdachte bij de Blokker. Deze wekkers werden later als ontstekingsmechanisme teruggevonden in de bompakketten. Ook is DNA van O. gevonden op een van de dreigbrieven die Jumbo ontving.

Mensen in de omgeving van O. vertelden dat hij bezig was met bitcoins en het maken van explosieven. De eerste bom werd gevonden op 9 mei 2015 bij de Jumbovestiging aan de Wilhelminakade. Het pakket bevatte volgens het OM een dodelijke hoeveelheid explosief materiaal (TATP). Het explosief werd door defensie onschadelijk gemaakt. Bij de vestiging aan het Overwinningsplein was eind mei 2015 daadwerkelijke een (lichte) explosie. De Jumbo-vestiging aan de Veemarkt in Zwolle ontving een kaart met explosief materiaal.

In totaal kreeg Jumbo over en periode van 5 maanden 15 dreigmeldingen die steeds heftiger werden, aldus de officier van justitie. Iedere dag zou ergens een bom ontploffen, zo luidde de boodschap. Daarbij zou de supermarkt klanten en medewerkers verliezen.

Alex O. ontkende tijdens de ondervraging alle beschuldigingen. Hij meent dat politie en justitie het bewijsmateriaal hebben gemanipuleerd. Op vragen van rechters ging hij uitvoerig in, maar hij weigerde vragen van de officier van justitie te beantwoorden. Ook advocaat Tjalling van der Goot kreeg het woord.

Lees hieronder het liveblog terug.

Nieuws

Meest gelezen

menu