Straaljagers uit Leeuwarden verzorgen de fly-over van de Formule 1-race in Zandvoort. 'Aimen natuurlijk op de F-35'

Foto Defensie

Straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht ‘openen’ zondagmiddag 5 september de Formule 1-race in Zandvoort. De kans is groot dat Leeuwarder F-35’s dit eerbetoon verzorgen.

Zeker is dat Nederlandse gevechtstoestellen kort voor de start van de grand prix boven het circuit gaan vliegen. De vraag is nog even hoeveel jachtvliegtuigen er de lucht ingaan voor deze zogenoemde fly-over (over de start-finishlijn) en om welk type straaljager het gaat.

Twee takken van sport

‘Zandvoort’ is een groot nationaal evenement en voorafgaand aan de strijd op het asfalt zullen jachtvliegtuigen een eerbetoon brengen, laat landelijk luchtmachtwoordvoerder Niels Vredegoor weten. Dat gebeurt bij veel Formule 1-races. Op het circuit klinkt straks ook het volkslied, gespeeld door het Orkest Koninklijke Luchtmacht samen met een bekende Nederlandse artiest, zegt Vredegoor.

Het is ,,wat ons betreft logisch’’ dat de toestellen F-35’s zullen zijn, zegt Marleen Molema, woordvoerder van de Leeuwarder vliegbasis. Deze vliegtuigen staan alleen in Leeuwarden. Volgens Molema is er ook een band tussen de twee takken van sport. ,,De Formule 1 en de F-35 zijn beide hoogtechnologisch. Er is een link. Het zou mooi passen. Maar eigenlijk is het nog net te vroeg om dit met zekerheid te zeggen.’’

Aimen op de F-35

Een combinatie van toestellen, bijvoorbeeld het oude F-16-jachtvliegtuig en de nieuwe F-35, zou ook nog kunnen, geven Vredegoor en Molema aan. Mogelijk komen vrijdag, tijdens of na de coronapersconferentie van het kabinet, ook meer details naar buiten over de race in Zandvoort.

Vredegoor: ,,Wij aimen natuurlijk wel op de F-35. Maar we draaien nu ook de WIC, de internationale topgun-opleiding, dus ik hou een klein beetje een slag om de arm. Die opleiding is van groter belang en als daar iets gebeurt… Maar het mag duidelijk zijn. Wij hopen op de F-35’s.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu