Lefier bevriest de huurprijzen

Keuken in huurwoning. Foto archief DvhN

Woningcorporatie Lefier ziet af van een huurverhoging op 1 juli. Ook de inflatie wordt niet aan de huurders doorberekend.

Woningcorporatie Lefier ziet af van een huurverhoging op 1 juli. Ook de inflatie wordt niet aan de huurders doorberekend.

Voor het eerst sinds jaren blijven de huren op de nulstand bij de grootste woningcorporatie van het Noorden. Lefier bezit 30.000 huurwoningen in Groningen, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal, Borger-Odoorn en Emmen. Alleen de huur van vrijgekomen woningen die worden gerenoveerd wordt verhoogd, maar die treft geen zittende huurders.

Voldoende in kas
De woningcorporatie heeft volgens directeur Lex de Boer voldoende geld in kas om dit jaar af te zien van een huurverhoging. Twee jaar geleden heeft Lefier een stevige reorganisatie doorgevoerd, waarbij bijna een derde van het personeel is afgevloeid.

Tegelijk is een meerjarenplanning gemaakt, waarbij wordt ingezet op de verduurzaming van woningen. Aangezien de voorbereidingen tot de verduurzaming flink wat tijd kosten, houdt de corporatie dit jaar geld over. ,,Als je dat op de bank zet, levert het bijna niets op. Daarom is besloten dit jaar de huren niet te laten stijgen. In de daaropvolgende jaren blijft de huurstijging eveneens binnen de perken. We streven ernaar de huren met slechts het inflatiepercentage omhoog te laten gaan.''

De andere woningcorporaties in het Noorden weten nog niet met welk percentage ze dit jaar de huur verhogen. De Tweede Kamer moet nog besluiten over een wetsvoorstel van minister Stef Blok (VVD) van Wonen om de huursom met maximaal 1 procent boven de inflatie te laten stijgen.

Of corporaties zoals voorgaande jaren ook een extra inkomensafhankelijke huurstijging mogen doorvoeren, is zeer de vraag na een uitspraak van de Raad van State vorige week. Deze behelst dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens van huurders aan verhuurders mag verstrekken, zoals sinds 2013 praktijk is.

Actium Assen
Alvorens een besluit te nemen over de huurverhoging wacht ook woningcorporatie Actium in Assen af hoe het wetsvoorstel van Blok valt in de Tweede Kamer. Directeur Elles Dost: ,,We weten nu al dat we een gematigd huurbeleid voeren. We komen dit jaar niet met een sterke huurverhoging. Toch is het nog te vroeg om daar bindende uitspraken over te doen.''

 

ROOT { "typename": "HTMLLink", "type": "a", "href": "http://www.dvhn.nl/plus/We-kunnen-alleen-de-energienota-verlagen-21131825.html", "children": [ { "typename": "HTMLTextNode", "type": "text", "text": "Lees meer in ons plusartikel" } ] }
Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu