De vlag gaat uit bij bewoners Pepergasthuis in Groningen: Lefier ziet af van voorgenomen verkoop

Het Pepergasthuis, eeuwenhofje in de binnenstad van Groningen. Foto: J.Althof

Het Pepergasthuis in Groningen wordt toch niet verkocht. Woningcorporatie Lefier ziet van de verkoop af. Dit is de uitkomst van onderhandelingen met de gemeente.

Het Pepergasthuis is een monumentaal hofje van zes eeuwen oud met 24 sociale huurwoningen. Lang was er sprake van dat het hofje voor  een paar miljoen euro aan een huisjesmelker zou worden verkocht.

Bewoners van het Pepergasthuis zijn enorm blij dat de dreigende verkoop van tafel is. Zij zijn blij dat hun monumentale plekje in de binnenstad ehouden blijft.

Na lang praten zijn de gemeente en Lefier er uit. Lefier verkoopt het Pepergasthuis niet in ruil voor 300 kavels van de gemeente Groningen in de komende  jaren op verschillende locaties in Groningen.

Wethouder Roeland van der Schaaf omschrijft de deal als een win-winsituatie. ,,Het monumentale pand behoudt zijn historische sociale- en maatschappelijke functie voor de stad Groningen."

Voor de leegstaande huisjes worden weer huurders gezocht.

De beoogde koper van het gasthuis heeft een ander gebouw gekregen van Lefier. Geen monument maar een bedrijfsverzamelgebouw. Hier worden woningen in gerealiseerd.

De kwestie rondom de mogelijke verkoop van het Pepergasthuis heeft zich bijna twee jaar voortgesleept.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu