Leidse onderzoekster: ‘Rampenfonds voor Groningen’

ANP

Om te zorgen voor een goede schadeafwikkeling in het aardbevingsgebied moet de overheid een rampenfonds voor Groningen instellen.

Dat zegt Janet van de Bunt, docente aan de rechtenfaculteit van de Leidse universiteit. Van de Bunt schreef in opdracht van de provincie Groningen een beschouwing over de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen.

Verplichting

Wanneer de staat door de rechter aansprakelijk wordt gesteld voor de gevolgen van de gaswinning, is de komst van een dergelijk fonds mogelijk. Afgelopen week constateerde de rechter in Assen dat de staat tekort is geschoten in zijn zorgplicht in Groningen. Als de overheid echter niet aansprakelijk wordt gesteld, dan heeft de staat geen verplichting om een rampenfonds in te stellen.

Volgens de onderzoeker nam de overheid eerder ook al de regie op zich na rampen waarbij ook een andere partij dan de overheid aansprakelijk was. Ze noemt de vuurwerkramp in Enschede, de uitbraak van legionella in Bovenkarspel en de nieuwjaarsbrand in Volendam.

In deze gevallen werd door de overheid een rampenfonds opgericht, waarop slachtoffers aanspraak konden maken. ,,Dat zou dus ook kunnen gebeuren bij de schade als gevolg van de aardgaswinning in Groningen, waarbij de NAM aansprakelijk is als exploitant. Als het gaat om rampen dan is er, anders dan minister Kamp stelt, reden om in te grijpen en de regie te nemen, ook al is er een aansprakelijke partij’’, meent de Leidse onderzoekster.

Stress en andere gezondheidsklachten

Volgens haar is in Groningen sprake van een ramp. Ze wijst op het grote aantal schademeldingen door bevingen en bodemdalingen en constateert dat de problemen zich de komende twintig jaar zullen blijven voordoen. Veel mensen gaan gebukt onder de situatie en hebben last van stress en andere gezondheidsklachten.

Het rampenfonds moet onafhankelijk zijn. In plaats van het ministerie van Economische Zaken zou bijvoorbeeld Binnenlandse Zaken bij de uitvoering moeten worden betrokken. Het fonds moet zich niet alleen bemoeien met de schadeafwikkeling, maar ook met de versterking van huizen.

Vorig jaar pleitte de Groninger hoogleraar Herman Bröring ook al voor de komst van een onafhankelijk schadefonds dat de regie in Groningen overneemt. Voor de NAM is daarbij geen rol meer weggelegd. Hij waarschuwde bij die gelegenheid al voor tegenwerking van minister Kamp. ,,Die wil niet, die wil een vinger in de pap houden.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu