Is de Lelylijn een afleidingsmanoeuvre om het Noorden koest te houden? Ja, vreest een deel van de Tweede Kamer. Rechtse partijen willen referendum over gedroomde spoorlijn

Is de Lelylijn een afleidingsmanoeuvre van het Rijk om het Noorden koest te houden? Een deel van de Tweede Kamer vreest het, en een aantal rechtse partijen ziet de hele lijn zelfs helemaal niet zitten en wil eerst een referendum.

Brussel staat positief tegenover het opnemen van de toekomstige Lelylijn in het grensoverschrijdende Europese snelspoornet, zegt transportminister Mark Harbers.

Brussel staat positief tegenover het opnemen van de toekomstige Lelylijn in het grensoverschrijdende Europese snelspoornet, zegt transportminister Mark Harbers. Foto: Archief DvhN

De gedroomde spoorlijn van Amsterdam via Lelystad naar Groningen dreigt in ieder geval nóg duurder te worden, liet staatssecretaris Vivianne Heijnen de kamercommissie infrastructuur maandag weten. Er zijn mensen, zei ze, die voorspellen dat hij minstens 12 miljard euro gaat kosten.