Let op! Er staan straks codes als RE1 en RS3 op de treinen van Arriva in Groningen en Friesland. Maar wat betekenen ze?

Een Arriva-trein op het station van Groningen op archiefbeeld. Foto: Corné Sparidaens

Naast de eindbestemming staan er vanaf december ook codes op de treinen van Arriva in Groningen en Friesland. Ze moeten voorkomen dat reizigers in een sneltrein stappen, terwijl ze met de stoptrein willen.

Je kent het wel, je wilt van Groningen naar Leeuwarden reizen met de trein en stapt zonder nadenken in de eerste trein die je op het station ziet staan met eindbestemming Leeuwarden. Als de trein vertrekt kom je erachter dat de trein op alle tussenliggende stations stopt en jouw reis plots een stuk langer duurt dan je graag wilde.

Om dat te voorkomen, komt Arriva nu met speciale lettercijfer-combinaties op de treinen. Straks reis je niet alleen naar Leeuwarden of Groningen, maar naar ‘RS1 Leeuwarden’ of ‘RE1 Groningen’. De codes helpen je volgens Arriva bij het instappen in de juiste trein, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en een station overslaat waar je er graag uit wilde.

RegioExpres vs. RegioSprinter

RE staat voor RegioExpres, bij Arriva de benaming voor de sneltrein. RS staat voor RegioSprinter, de stoptrein. ,,Voor wie niet goed bekend is in het reissysteem van treinen, is dit een heel fijn hulpmiddel’’, motiveert treinvervoerder Arriva de codes.

Ieder traject heeft een eigen cijfer. De treinen tussen Groningen en Leeuwarden hebben het cijfer 1, van Groningen rijdt de 4 naar Eemshaven, de 5 naar Delfzijl, de 6 naar Winschoten en de 7 naar Veendam. In Friesland vertrekt de 2 van Leeuwarden naar Harlingen en staat de 3 voor het traject Leeuwarden-Sneek-Stavoren.

Heb je altijd de sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden, pak dan altijd de RE1. Wil je er in Hurdegaryp uit, pak altijd de RS1. Dan zit je goed.

Nieuws

Meest gelezen

menu