Let op! Jongeren hebben opvallend vaak reuk- en smaakverlies bij corona-infectie

Een geurstrip moet burgers helpen de lucht van drugslab te herkennen. Foto ter illustratie. Foto: Arie Kievit

Jongeren die kampen met acuut reuk- en/of smaakverlies, moeten alert zijn op een besmetting met het coronavirus. ,,Het is KNO-artsen opgevallen dat bij sommige patiënten met een corona-infectie de reuk verdwijnt, terwijl de neus goed open blijft.’’

Dat zegt internist-infectioloog Ton Dofferhoff van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. ,,Dit kan bij COVID-19 soms zelfs als eerste en enige symptoom voorkomen.”

Volgens hem moeten deze symptomen worden toegevoegd aan het rijtje van corona-gerelateerde klachten zoals koorts, onbegrepen keelpijn en/of verkoudheidsverschijnselen als hoesten en niezen. Juist bij jongeren met coronabesmetting zou het reuk- en smaakverlies opvallend vaak te zien zijn. ,,Terwijl jongeren relatief weinig symptomen hebben.”

Onderschatting

Hoewel maar een heel klein deel van de jongeren ernstig ziek wordt door het coronavirus, ligt volgens Dofferhoff ook onderschatting op de loer. ,,Bekend is dat in Groot-Brittannië een 13-jarige jongen, in Frankrijk een 16-jarig meisje en in België een 12-jarig meisje zijn overleden door covid.’’ 

,,Zij hadden eerder geen problemen met de gezondheid. In Rotterdam, zo is gemeld in de krant, ligt een 16-jarige jongen uit Breda op de intensive care. Je kunt de pech hebben dat je toch ernstig ziek wordt en in enkele gevallen is de afloop dus zelfs fataal.”

Nauwelijks ziekteverschijnselen

Bij jongeren zijn relatief vaak geen of nauwelijks ziekteverschijnselen te zien. ,,Maar worden ze ziek, dan is het verloop niet altijd even eenduidig. In de afgelopen weken hebben we gezien dat corona zich kan uiten in allerlei variaties.’’

,,Benauwdheid treedt vaak op de voorgrond. Maar wat het vervelende ook is: de ziekte is zo moeilijk te voorspellen. Pas vijf dagen na de eerste ziekteverschijnselen komen veel van de patiënten toch nog acuut in de problemen. Dat zie je ook bij de jongere leeftijdscategorie die eerder alleen milde symptomen had.”

Volgens Dofferhoff is het een uitkomst als snel breed getest kan worden op het virus. ,,Dan weet je ook of een jongere de ziekte nog kan verspreiden en straks met de antistoffentest de ziekte al heeft doorgemaakt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu