Leven na corona? 'Het hele land moet als de Groningers worden: stugger, afstandelijker, introverter'

Wat meer afstand houden, wat minder amikaal zijn. Volgens Van Vugt (inzet) past het bij de Groningers. Hier, in het Vondelpark in Amsterdam, worden mensen gewezen op de regels om minimaal 1,5 meter afstand te houden. Foto: ANP, inzet: VU

Wat te doen om pandemiën als corona in de toekomst het hoofd te bieden? We moeten allemaal wat meer Groninger worden, bepleit evolutionar psycholoog Mark van Vugt in De Telegraaf. „In het dunbevolkte noorden zijn ze wat terughoudender en afstandelijker."

Van Vugt is als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij onderzoek de invloed van infectieziekten op Amsterdam.

De psycholoog is bekend met het Noorden. „Niet dat ik Groningers zie als sociaal geïsoleerd - ik heb er zelf jaren gewoond - maar noorderlingen zijn misschien wat stugger, afstandelijker en meer op zichzelf dan de rest van Nederland."

De hoogleraar vindt die mentaliteit zo gek nog niet. Misschien, zo stelt hij, schoten we als samenleving af en toe wat door. Die typische drie zoenen bijvoorbeeld: „Dat is toch ook een rare gewoonte. Kwam er een vriend eten met een ons onbekende vrouw, begroetten we haar met drie kussen op de wang."

Brabanders zitten van nature graag op kluitje, Groningers niet

De huidige situatie waarin veel mensen feitelijk in quarantaine zitten is volgens Van Vugt voor de een zwaarder dan voor de ander. BIj Groningers past de situatie volgens hem beter dan bij Brabanders. „Voor extraverte mensen is dit zwaarder dan voor introverte. Ik denk dat wij allemaal, en dat geldt zeker voor Brabanders die van nature graag op een kluitje zitten, meer Groninger moeten worden."

De nuchterheid van de noorderling kon wel eens gemeengoed worden. Deze crisis laat ons volgens Van Vugt inzien dat afstand en voorzichtigheid goede zaken zijn. Hij verwacht dat het individualisme meer plaatsmaakt voor collectivisme en trekt de vergelijking met landen als Singapore en China. „Strenge regels worden daar opgevolgd om elkaar niet in gevaar te brengen. Als iemand zich te losjes gedraagd en met lak aan de regels door rood fietst, wordt dat als asociaal gezien."

Bij dreiging worden we makke schapen

Hoe zit het dan met onze sterk onafhankelijke westerse vrije geesten, vraagt De Telegraaf zich af. Van Vugt: „Zolang er dreiging is, gaan we als makke schapen mee in de anderhalvemetersamenleving."

Dat besef zal ons gedrag volgens de hoogleraar veranderen, ook om anderen in de samenleving te beschermen. „Met een kuchje gaan we hopelijk straks niet meer naar Lowlands, Ajax of de dansavond voor veertigplussers."

Het hele artikel lezen? Hier is het te vinden bij De Telegraaf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
Coronavirus
menu